Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız Açıklaması

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Çok net olarak son 5,5 ayda düşen petrol fiyatlarından dolayı oluşan şudur; depomu 210 liraya dolduruyorsam şimdi 165 liraya dolduruyorum. 5,5 milyar dolar, son 5,5 ayda vatandaşımızın kullandığı benzin, motorin ve doğalgazdan dolayı cebine para girmiştir" dedi.

Yıldız, Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) tarafından geçen yıl üretim ve ihracatta dereceye giren sanayicilerin ödüllendirilmesi amacıyla düzenlenen "Sanayi Gecesi 2014" etkinliğinde yaptığı konuşmada, Türkiye'nin, AK Parti hükümetlerinin ülkenin idaresine koyduğu iradeden sonra sürekli büyüdüğünü söyledi.

Dünyanın yıllık 2 trilyon dolarlık enerji yatırımına ihtiyacı olduğunu belirten Yıldız, geçen yıl bunun 1,6 trilyon dolar olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bu çok büyük bir rakam gibi görünse de aslında dünyanın gayrisafi yurt içi hasılası 100 trilyon dolar olarak ele alınırsa bunun ancak yüzde 2'sinin enerji yatırımlarına gittiğini anlatan Yıldız, "Türkiye, birçok açıdan dünyanın yüzde 1,5'ine tekabül ediyor. O açıdan bu yatırımları dünyanın büyüme hızından daha büyük çapta ve Türkiye büyümesinin de üzerindeki rakamlarla yaptık. Yalnızca 2013 yılında enerji sektöründeki kurulu gücü yüzde 11,2 büyüttük" diye konuştu.

Yaptıklarını anlatmakta güçlük çekerken yapmadıklarını savunma ihtiyacı hissettirildiğini vurgulayan Yıldız, bunu kimlerin gerçekleştirdiğinin çok iyi bilindiğini anlattı. Yıldız, şöyle devam etti:
"52 milyar dolarlık enerji ithalatımız varken ve hukuk devletiyken IŞİD'den petrol almadığımız mı kaldı, Sayın Cumhurbaşkanımızın Enerji Bakanı'na talimatıyla Pakistan'dan atom bombası yapımı için malzemeler almadığımız mı kaldı. 'Yok öyle değildi, böyleydi' diyene kadar başka işlerle uğraşıyorlar. Biz ne yaptık? Türkiye'de ilk santral 1902 yılında gelmiş, elektrikle ilk kez bu yıl tanışmış. Aradan 100 yıl geçmiş, Türkiye 31 bin 500 megavat kurulu güce sahip olmuş. Son 12 yılda 37 bin megavat kurulu güç inşa etmişiz. 100 yıllık performanstan çok daha fazlasını 12 yılda yapmışız. Algılar ve gerçekler farklı. Almanya, geçen ay elektriğin üretiminde kömürün payını yüzde 43'ten yüzde 51'e çıkarma kararı aldı. Bununla ilgili 'Yapamazsınız', 'Yeşil şöyle olur', 'Zeytin ağaçlarınız yok ama meyve ağaçlarınız böyle olur' diye bir şey duydunuz mu? Çünkü kömür var. ABD'de yüzde 45 civarında. 122 de nükleer santral var. Mahallenin delisi biz değiliz. Dünyada yılda 7,5 milyar ton kömür tüketiliyor, Türkiye'de de 106 milyon ton."
- Soma'da zeytin ağaçlarının kesilmesi
Manisa'nın Soma ilçesinde, kömür santrali kurulması için zeytin ağaçlarının sökülmesinin ardından yaşananlara değinen Yıldız, burada bir üslup hatası yapıldığını, yerde sürüklenen köylülerin, zeytin ağaçlarının sökülmesinin görüntülerinin herkesinin kalbini yaraladığını dile getirdi.
Olayın esasının da görülmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, şunları kaydetti:
"Bana sorduklarında, 'Ne zeytin ağacından ne de yerli kömürden ürettiğimiz enerji santralinden vazgeçiyoruz' dedim. Zeytin ağacından vazgeçseydik, 12 yıl önce 92 milyon adetten aldığı zeytin ağacı sayısını 170 milyona çıkartmış olmazdık. Bu herhangi bir yatırımla kesişirse neyi tercih etmek lazım? Altında 153 milyon ton görünür rezervi ispat edilmiş, ihalesi yapılmış bir kömür var. Bugünkü piyasa değeri 7,5 milyar dolar. 30 yılda bu parayı ekonomiye kazandıracağız. 1,6 milyar dolar oraya yatırım yapılacak, elektrik üretilecek. Yıllık 150 milyon lira bir nevi kira parası alacağız. Arkadaşlara sordum, 'Bundan kaç tane zeytin ağacı alabiliriz?' diye. 9 milyon adet alabiliyoruz."
Yıldız, AK Parti'lilerden oy aldıklarını ancak hizmetleri 77 milyonla paylaştıklarını ifade ederek, kazanılanların Enerji Bakanı ya da Başbakan'ın, Cumhurbaşkanı'nın malı olmadığını, ülkenin kaynağı olduğunu belirtti.

Soma'da yaşananların, İstanbul ve İzmir'den gelen 26 kişinin provokasyonu olduğuna dikkati çeken Yıldız, "Biz bir santralin yapılmasını tartışalım, dünyada her hafta kömür santrali devreye alan bir Çin var. Geçen yıl 52 tane almışlar. Havayı kirletiyormuş. Dünyayı biz kirletmedik. Dünyanın bir kirletme bütçesi vardı. Kirletme bütçesinin yarısı ilk yüzyılda tüketilmişti" ifadesini kullandı.
Taner Yıldız, çevreyle ilgili konularda samimi olunması gerektiğini anlattı.
Çevreye rağmen değil, çevreyle olunması gerektiğini söyleyen Yıldız, "Bunun pek çok uygulaması var. Örneğin Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi (TANAP). Bursa'da çilek tarlalarına geliyor diye yönü değişti" değerlendirmesinde bulundu.
- "Doğalgazı en ucuza satıyoruz"
Türkiye'nin Kuzey Irak ile ilişkilerine de değinen Yıldız, Türkiye bir sistem kurmaya çalıştığında karşı olan pek çok ülke olduğunu belirtti.

Bağdat ile Erbil'in, iki hafta önce Türkiye'nin hazırladığı sistem üzerinde anlaştıklarını bildiren Yıldız, şöyle konuştu:
"Bizi tebrik ettiler. Bundan sonra dalgalı seyirler izleyebilir, hiç sorun değil. Sayın Putin'in ziyaretinden sonra ortalık epey hareketlendi. ABD'den, Avrupa Birliğinden (AB) telefonla arayanlar oldu, 'Ne oluyor orada?' diye. Şunu söyledik, Türkiye, bundan bir ay önce iyi niyet anlaşması yapmıştı filan, bunu da şimdi Rusya ile yapıyor diğer bir konuda. Birini tercih etmek, diğerinden vazgeçmek anlamına gelmiyor. Türkiye'nin Rusya, Azerbaycan, ABD, İran'la yani her ülkeyle iş yapma kabiliyeti gelişmelidir. Türkiye'de zekat kadar doğalgaz çıkıyor ama biz doğalgazı en ucuza satıyoruz. Bizim Bağdat ile ilişkimizin bozulduğunu söyleyenler, dünkü töreni görmeliydi. İşe başlıyoruz, bunun arkası gelir. Bizim de kamu olarak Kuzey Irak'ta yapacağımız işleri inşallah göreceksiniz."
Yıldız, serbest bölgelerin 154 kilovolt ve daha üzerinden elektriklerini alıyorsa 1 numaralı tarifeye geçeceğini, Organize Sanayi Bölgeleriyle eşit şekilde alacağını dile getirdi.
TANAP'ı gerçekleştireceklerini bir yıl önceki toplantıda anlattığını hatırlatan Yıldız, "Bin 800 kilometre Gürcistan sınırından Yunanistan sınırına kadar olan mesafenin boruların ihalesini yaptık. Yüzde 80'i Türk firmalar aldı. Yerli bir üretim olacak. Tutarı 1,5 milyar dolar civarında. Bu tarz projeleri artıracağız" ifadesini kullandı.
- Petrol fiyatları
Güçlü bir enerji diplomasisi yürütüldüğünü ifade eden Yıldız, hem yurt içindeki hem de yurt dışındaki ataklarının bundan sonra da devam edeceğini vurguladı. Yıldız, şu bilgileri verdi:
"Doğu Akdeniz'deki İsrail'in, Güney Kıbrıs'ın ve orada oluşacak zenginliklerin hangi güzergahtan geçeceğini inşallah hep beraber izleyelim. Petrol ve doğalgaz fiyatlarının ucuzladığı bu dönemde kimse doğalgazı daha pahalıya mal etmeyi kimseye teklif edemez, teklif etse de kabul görmez. 'Ham petrol fiyatları düşüyor da biz bundan ne kazanıyoruz' dersek, çok net olarak son 5,5 ayda düşen petrol fiyatlarından dolayı oluşan şudur; depomu 210 liraya dolduruyorsam şimdi 165 liraya dolduruyorum. 5,5 milyar dolar, son 5,5 ayda vatandaşımızın kullandığı benzin, motorin ve doğalgazdan dolayı cebine para girmiştir."
Bakan Yıldız, 17 Aralık yaklaşırken sanayiciler, akademisyenler, basın mensupları, kısacası herkesin, istikrara ihtiyacı olduğunu, bunun kurban edilmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.
KAYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak ise Türkiye'nin, çevresindeki ülkelere göre geriye gitmediğini, bir büyüme sergilediğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ifade ettiği gibi etraftaki olumsuz yorumlara bakılmaması gerektiğini anlatan Boydak, iş dünyasının, sorumlu olduğu alanla ilgilenmesi gerektiğini anlattı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Kayseri Valisi Orhan Düzgün ve çok sayıda iş adamının katıldığı gecede, 73 sanayiciye ödülleri verildi.

Kaynak: AA