Soma'daki Maden Faciası

Manisa Baro Başkanı Zeynel Balkız, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın, Soma'daki 301 işçinin hayatını kaybettiği maden faciasıyla ilgili iddianamenin mahkemece reddedilmesine yaptığı itirazın Manisa Ağır Ceza Mahkemesi'nce değerlendirildiğini ve "redde gerekçe gösterilen nedenlerden ikisinin mahkemece yerinde bulunarak dosyanın Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iadesine karar verdiğini" bildirdi.

Zeynel Balkız, Baro'da düzenlediği basın toplantısında, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma'daki maden faciasıyla ilgili hazırlanan iddianamenin Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nce 4 temel gerekçeyle (suçtan mağdur olanların tamamının ifadelerinin alınmaması, suçun şahsiliği prensibinin ihlali, sanıklara yaralılardan dolayı atfedilen suçun tam örtüşmemesi, delillerin tam toplanmaması) reddedilmesinin ardından, ret kararına Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazda bulunduğunu bildirdi.
Başsavcılığın itirazının üst mahkeme konumundaki Manisa Ağır Ceza Mahkemesi tarafından değerlendirildiğini ve karara bağlandığını belirten Balkız, "mahkeme, redde konu olan 4 temel gerekçeden ikisini (suçtan mağdur olanların tamamının ifadelerinin alınmaması, sanıklara yaralılardan dolayı atfedilen suçun tam örtüşmemesi) yerinde gerekçeler olarak görerek, bu eksikliklerin giderilmesi için dosyanın ekleriyle birlikte Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na iade edilmesini" kararlaştırdığını ifade etti.

Balkız şu bilgileri paylaştı:
"İddianamenin iadesinin 4 sebebinden biri, maden kazasında vefat eden 301 şehit ailesinden mağdur olan yakınlarından 214'ünün ifadelerinin iddianamede yer alması, tamamının olmamasıydı. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nin görmüş olduğu bu eksiklik Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından da kabul edildi. Şehitlerin, vefat edenlerinin yakınlarının müşteki sıfatıyla iddianamede yer alması gerektiği zorunluluğu dile getirilerek, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itiraz bu bakımdan reddedildi.
İadede ikinci konu ise, kazada yaralanan 161 kişinin tamamına rapor tutulmamasıyla ilgili. İddianamede, hayati tehlike arz etmeyecek şekilde yaralanan 11 kişi ile tıbbi müdahale gerektirecek şekilde yaralanan 29 kişinin raporları var, diğerlerinin ise yok. Mahkeme, iddianamenin 161 yaralı ile ilgili kısmının hukuka aykırı olduğunu belirterek raporların tamamlanmasın suretiyle yeniden düzenlenmesini istiyor, başsavcılığının itirazını ret ediyor."
Manisa 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin "suçların ve cezaların şahsiliği prensibine riayet edilmemesi" ve "delillerin tam toplanmaması" konusundaki retlerle ilgili ise Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'nın itirazını haklı bulduğunu belirten Balkız, Akhisar Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilen dosyadaki eksikliklerin giderilmesinin birkaç ay sürebileceğini, eksiklikler tamamlandıktan sonra iddianamenin tekrar mahkemeye gönderileceğini söyledi.


- "Soruşturma eksik yürüyor"
Davada bu safhaya kadar yargının kendi iç mekanizmalarını işleterek, hiçbir siyasi ve dış müdahale olmadan geldiğini belirten Balkız, olayda ihmali görülen kamu görevlilerinin bu dava kapsamında yargılanmalarıyla ilgili yaptıkları başvuruya Danıştay'dan henüz cevap gelmemesini eleştirdi.

Balkız şunları söyledi:
"Henüz kazanın oluşumunda büyük ihmali ve vebali bulununa kamu görevlileri, müfettişler, denetim elemanlarının soruşturma izinleri bize ve Cumhuriyet Başsavcılığına ulaşmadı. Danıştay 1. Dairesine konuyla ilgili açtığımız dava sonuçlanmadı. Bu yönüyle şu anda soruşturma eksik yürüyor. Danıştay'ın bir karar vermemiş olmasını da kamuoyuna duyuruyor ve şikayetimizi iletiyorum. Bu ayağın da soruşturmaya bir an evvel dahil edilmesini arzu ediyoruz. Danıştay öncelikli bir mesele olarak konuyu ele almasını ve soruşturmayla ilgili gerekli izin kararlarını biran evvel vermesini bekliyoruz. Manisa Barosu olarak konunun yakın takipçisiyiz" dedi.

Kaynak: AA