Turgut Yılmaz, Kağıthanelilere Karikatür Sanatını Anlattı

Karikatürist Turgut Yılmaz, "Karikatür Sanatına Dair" söyleşisi ile Kağıthanelilerle buluştu.

Kağıthane Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Şehir Müzesi'nde belediyenin organize ettiği "Hasbahçe Söyleşileri"nin konuğu olan Yılmaz, Kağıthanelilere karikatür sanatını ve bu sanatın hayatın içerisindeki aktif yerini anlattı.
Yaşamın her alanında karikatürün etkin şekilde var olduğunu ve karikatür sanatçısının yaşadığı toplumdan beslendiğini belirten Yılmaz, karikatür mizahının çizgilerden oluşan mesajlar olduğunu ifade etti.

Karikatür karakterlerinin yıllar sonra bile kendini unutturmadığına ve çizildiği dönemlerde yaşanan olayları kendi türünde kayıt altına aldığına dikkati çeken Yılmaz, Türkiye'de karikatürün tarihi, karikatür dergileri ve gençlerin karikatüre ilgisi hakkında bilgi verdi.
Turgut, mizahın da kendi içerisinde kurallara bağlı olduğunu belirterek, "Kişilik haklarını zedeleyen ve mizahı hedef gösteren bir silaha dönüştüren bir anlayış karikatür sanatına yakışmıyor. Eleştiriler ancak evrensel olarak kabul edilen etik anlayışı ile mizaha dönüşebilir" ifadelerini kullandı.
Temel karikatür çizim tekniklerini uygulamalı olarak anlatan Turgut, söyleşi sırasında sevilen karakterlerini çizdi.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Kağıthane Belediye Başkanı Fazlı Kılıç, mizahın düşünce ifadesi için önemli olduğunu kaydederek, gerçek anlamlı bir mizah bilgi birikiminin, samimiyet ve insani değerlere bağlı kalmakla mümkün olabileceğine işaret etti.
Programın sonunda Turgut, katılımcılara kitaplarını imzaladı.
Kaynak: AA