Suriye'de Uçuşa Yasak Bölge Kurulması Tartışmaları

Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Türkiye ile uçuşa yasak bölge konusunu görüşmeye devam ettiklerini ama şu aşamada bunun Suriye'deki sorunun çözülmesi ihtiyacına uygun olduğunu düşünmediklerini söyledi.

Earnest'a, günlük basın toplantısında, Wall Street Journal'ın Türkiye ve ABD'nin Suriye konusundaki aralarındaki farklılıkları kapatmaya başladığına yönelik haberi soruldu.
ABD'nin Türkiye ile çok yakın çalışma ilişkisi bulunduğunu ve Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu belirten Earnest, Türkiye'nin sınırında yaşananların çözülmesinde önemli çıkarı bulunduğunu ifade etti.

Earnest, Türkiye'nin Suriye ile uzun sırını bulunduğunu ve sınırda çatışmalar görüldüğünü, yine sınırda önemli insani ihtiyaçların bulunduğunu kaydederek, bunların orada çok korkunç insani kriz yarattığını kaydetti.

"Türk hükümetinin insani ihtiyaçları karşılama noktasındaki önemli çabaları ve kaynakları takdir edilmeyi hak ediyor" diyen Earnest, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Spesifik olarak uçuşa yasak bölge konusuna da gelince, birçok kereler açıkça belirttiğimiz gibi, Türklerle bu konuyu konuşmaya açık olmamıza rağmen -bu tür konularda onların fikirlerine kesinlikle değer veriyoruz- şu noktada spesifik uçuşa yasak bölge önerisinin, Suriye'deki durumun çözülmesi çabaları kapsamında tanımladığımız çıkarlara en iyi hizmet eden şey olduğunu düşünmüyoruz. Dolayısıyla, bu görüşmeler devam ediyor ve Türkiye'deki müttefiklerimizden gelen önerilere de açık olmaya devam edeceğiz ama şu aşamada uçuşa yasak bölgenin ihtiyaca uygun olduğuna inanmıyoruz."
Wall Street Journal gazetesi, iki ülkeden yetkililere dayanarak, ABD ve Türkiye'nin, IŞİD'e karşı hava saldırılarında ABD ve koalisyon partnerlerinin Türkiye'deki hava üslerini kullanmasına izin verecek şekilde Suriye'deki ortak askeri misyon noktasında aralarındaki farklılıkları azalttığını yazdı. Gazetede, anlaşmanın parçası olarak da Türk ve ABD'li yetkililerin Suriye sınırının bir bölümünde dar bir korunmuş bölge oluşturmayı konuştuğunu belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Jen Psaki de Türk yetkililerle sınır güvenliğine dair ortak kaygılar da dahil, bir dizi konuyu aktif biçimde görüştüklerini ve birçok seçeneği gözden geçirdiklerini belirterek, "Ancak (Türkiye ile) farklılıklarımız devam ediyor. Spesifik bir uygulamaya yönelik bir karar almış değiliz. Sadece Türkiye ile istişareye devam ediyoruz" demişti.
Kaynak: AA