Manisa'da Organ Bağışı Haftası Etkinlikleri

Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, "Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır. Organ bağışında Müslim, gayri Müslim ayrımı olmaz, yoktur" dedi.

Organ bağışı haftası nedeniyle Milli Eğitim Müdürlüğü Eğitim Araçları Salonu'nda, organ bağışının önemine yönelik program düzenlendi.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, amaçlarının organ nakillerinde canlıdan değil, kadavradan nakil yapmak olduğunu söyledi.

Türkiye'de 60 bine yakın diyalize giren ve 22 bin civarında böbrek nakli bekleyen hasta olduğuna dikkati çeken Kaplan, "Türkiye'de nakil bekleyenlerin birçoğu sıra kendilerine gelmeden hayat mücadelesini kaybediyor. Manisa Türkiye genelinde organ bağışında 5. sırada yer almaktadır" dedi.

Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Necmettin Güvence, organ bağışı ve nakillerine yönelik yaptığı sunumunda organ nakillerinde en çok kalp, karaciğer, böbrek ve ince bağırsak dokularda ise kornea, kalp kapağı, deri, kemik ve kan nakillerinin yapıldığının bilgisini verdi.
Organ bağışının istenilen düzeyde olmadığına işaret eden Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan ise bağış yapabilmek için öncelikle sağlıklı organlara sahip olunması gerektiğini vurguladı.
Cihan, "Organ bağışı candan cana giden en büyük sadakadır. Organ bağışında müslim, gayrimüslim ayırımı olmaz, yoktur. Gayrimüslime organ bağışında bulunulabilir, gayri müslimden organ alınabilir. Herhangi bir sakınca yoktur" dedi.

Etkinliğe Manisa Vali Yardımcısı Turgay Ergin, Manisa Şehzadeler Kaymakamı İsmail Çorumluğlu, Manisa İl Sağlık Müdürü Metin Kaplan, Manisa İl Halk Sağlığı Müdürü Ziya Tay, Manisa İl Müftüsü Sinan Cihan, Manisa Kızılay Şube Başkanı Cengiz Yurdabekçi, Manisa Kızılay Kan İstasyonu Müdürü İsmet Nardal ve Ahmet Tütüncüoğlu İlköğretim Okulu öğrencileri katıldı.

- Saruhanlı 10 kişi organlarını bağışladı
Saruhanlı Devlet Hastanesi'nde organ bağışı haftası nedeniyle oluşturulan organ bağışı standının ilk gününde 10 kişi organlarını bağışladı.
Saruhanlı Devlet Hastanesi Organ ve Doku Bağışı Koordinatörü Dr. Maksut Demir, hastane çalışanları ve muayene olmak için gelen hastalarından organ bağışında bulunmak isteyenlerin bağışlarını kabul ettiklerini söyledi.

Kampanyanın ilk gününde 10 kişinin organ bağışında bulunduğunu, burada ki standın bir hafta süreyle bağış kabulüne devam edeceğini ifade eden Demir, "Amacımız ülkemizde organ bağışı bilincinin yerleşmesine, gelişmesine, yaygınlaşmasına organ bağışının artmasına katkıda bulunmak. 18 yaş ve üzeri akli dengesi yerinde olan herkesn organ bağışı yapabilir" diye konuştu.

Kaynak: AA