Tunceli'nin Dağlarına Sedir Tohumları Ekiliyor

Tunceli Orman İşletme Müdürlüğü görevlileri, Adana'nın Kozan ilçesinde getirilen 25 ton sedir tohumunu, Hozat ilçesinde 300 hektar alanda toprakla buluşturuyor.

Tunceli Orman İşletme Müdürü Özcan Yüksel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı Kozan Orman İşletme Müdürlüğünden 25 ton sedir (Kozaklılardan, çiçekleri sarı veya açık yeşil renkli, boyu 40 metre kadar olabilen ve kerestesi yapı işlerinde kullanılan bir orman ağacı) kozalağı temin ettiklerini belirterek, "Kozalaklar, Tunceli'deki fidanlığımızda yerlere serilerek gündüz sulanıp akşam da dondan etkilenmek suretiyle karpellerinden ayrıştırılmaktadır. Bunlar, daha sonra, çalışanlarımızca torbalanıp Hozat'taki işlediğimiz sahamızda, işçilerimiz tarafından toprakla buluşturulmaktadır" diye konuştu.

Çalışmaların Hozat ilçesine bağlı Çığırlı köyü ve civarındaki 300 hektarlık alanda yürütüldüğünü belirten Yüksel, "İşletme Müdürlüğümüzce Hozat ilçesine bağlı Çığırlı köyünde 300 hektar sahada toprak işlemesi yapılmıştır. Bunun büyük çoğunluğu teras olarak yapılmıştır. Toprak işlemesinin tamamlanmasının ardından kendi iş gücümüzle Kozan'dan getirdiğimiz bu sedir karpellerini ekmeye başladık" dedi.

Sahanın tamamına sedir ekileceğini dile getiren Yüksel, "Önümüzdeki yıl ilkbaharda burada fidanlarımızın geliştiğini göreceğiz" ifadesini kullandı.
Yüksel, bölgenin toprak yapısının sedir için oldukça elverişli olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
"Toprak işlemesi yaptığımız saha, sedirler için çok uygun bir saha olduğu için başarılı olacağımızı düşünüyorum çünkü sahamız hem toprak hem de iklim olarak oldukça elverişli bir saha. 300 hektarlık bu alandaki sedir karpeli ekimi, Tunceli'de ve Doğu Anadolu bölgesinde ilk defa yapılıyor. Bunun öncülüğünü biz yapıyoruz. İnşallah başarılı olursak bundan sonraki çalışmalarımızda da sedir karpellerini kullanacağız."
Bölgeye bu tohumların yanı sıra 100 bin sedir fidanının dikileceğini belirten Yüksel, çalışmaların Aralık ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

Kaynak: AA