'Kars Kalesi, 1 Milyon Liraya Işıldayacak'

Kars'ta 986 yılında yapıldıktan sonra 4 kez yıkılan ve yeniden onarılan tarihi Kars Kalesi, Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) tarafından desteklenecek projeyle ışıl ışıl olacak.

Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün hazırladığı proje kapsamında tamamen aydınlatılacak kalede, vatandaşların kenti izleyebilmesi için seyir alanları oluşturulacak.
Yapılacak ışıklandırmayla kale, gece saatlerinde de ziyaretçilerini ağırlayacak.
Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin simgesi olan kalenin tarih boyunca 4 kez yıkılıp yeniden onarıldığını söyledi.

Doğanay, asıl kalenin 986 yılında Selçuklular tarafından yapıldığını, dönemin veziri Firuz Akay'ın talimatıyla Lala Mustafa Paşa tarafından 1576 yılında 5 bin askerin katılımıyla son kez onarıldığını belirtti.

Kalenin 250 metre uzunluğa, 90 metre genişliğe sahip olduğunu, 3 girişi bulunduğuna dikkati çeken Doğanay, "Kalemiz şimdiye kadar orijinalliğini koruyan, ülkemizin nadir en güzel kalelerinden biridir. Selçuklu yapısıdır. Tamamen bazalt taştan yapılmış bir kale" dedi.

Tarihi yapının Kültür ve Turizm Bakanlığı'na tahsis edilmesinin ardından çalışmalarını yoğunlaştırdıklarını anlatan Doğanay, şunları kaydetti:
"Serhat ilin bir simgesi olan kalenin gece daha görülmesi için ışıklandırılması gerektiğini düşündük. Kalenin önünde bulunan elektrik direklerinin kalenin siluetini bozduğu düşüncesindeyiz. Bu çirkin görüntüleri ortadan kaldırmak için kalenin ışıklandırılmasına karar verdik. Bir proje yaparak Serhat Kalkınma Ajansı'na sunduk, projemiz geçti. Projenin bedeli 1 milyon lira. Bu ödeneğin yüzde 75'ini Serhat Kalkınma Ajansı, yüzde 25'lik kısmını da Kültür ve Turizm Bakanlığı karşılayacak. Projemizin birinci aşaması olan iyi örnek görme ve fizibilite çalışmasını bitirdik. Gürcistan'da Ahıska Kalesi'ni, Amasya Kalesi'ni, Boyabat Kalesi'ni gezdik, iyi örnekler topladık."
- "İstanbul Teknik Üniversitesi ile protokol imzaladık"
Projenin çizimi için İstanbul Teknik Üniversitesi ile bu konuda protokol imzaladıklarını ifade eden Doğanay, çalışmaların kış aylarının sona ermesiyle hızlanacağını söyledi.

Yapılacak çalışmayla kalenin kente bakan yamacında bir siluetin ortaya çıkacağını anlatan Doğanay, "Kalenin yürüyüş yolunda seyir terasları yapacağız. Kaleye çıkan orta yaşlı ve yaşlıların dinlenmeleri için oturabilecekleri alanlar yapılacak. Işıklandırma işlemi için İstanbul'dan bir firmayla görüşüyoruz. Biraz daha profesyonelce düşündüğümüz için boğaz köprüsünün ışıklandırmasını yapan firmayla görüştük. Asıl işi ışıklandırma olan firmalarla görüşüyoruz" diye konuştu.

Doğanay, 2013 yılında Kars'ta konaklayan turist sayısının 214 bin olduğuna dikkati çekerek, projenin hayata geçmesinin ardından bu sayının artmasını beklediklerini kaydetti.

Kaynak: AA