İşıklar Maden Ocağında Üretim Durdu

Soma ilçesinde faaliyet gösteren Soma Kömür İşŸletmeleri Aşž'nin işŸlettiğŸi IşŸıklar Maden OcağŸı'nda dün akşŸam gaz seviyesinin yükselmesi sonucu çıkan yangın nedeniyle çalışŸmaların durdurulduğŸu, işŸçilerin tahliye edildiğŸi bildirildi.

Soma Kaymakamı Bahattin Atçı konuyla ilgili gazetecilere yaptığŸı açıklamada, IşŸıklar Maden OcağŸı'nda dün akşŸam itibarıyla gaz miktarının 50 PPM'nin üzerine çıkması ve kömürde yanma gözlenmesi üzerine işŸçilerin tahliye edildiğŸini ve çalışŸmalara ara verildiğŸini söyledi.

OcağŸın 3'üncü ve 4'üncü ayağŸında, gaz seviyesinin yükselmesine bağŸlı olarak yanmanın oluşŸtuğŸunu belirten Atçı, şŸu bilgileri verdi:
"Gazın çıkışŸı sonrası kömürdeki kızışŸmanın yangına sebep olduğŸu anlaşŸılıyor. Onun üzerine çok acele bir şŸekilde 3'üncü ve 4'üncü ayakta barajlama yapılarak, yani yangın çıkan yerle havanın teması kesilmemeye çalışŸılarak maden terk edildi. Bu şŸekilde sanırım 10 gün beklenilecek. Yangının sönüp sönmediğŸi belirli aralıklarla kontrol edilecek. Gaz oranları düşŸmüşŸse, yangın sönmüşŸse, barajlar kaldırarak üretime başŸlayacak. Aksi durumda yangının sönmesi sağŸlanmadan işŸçiler oraya inmeyecek."
Atçı, ocakta üretim yapılmadığŸı süre içerisinde ortamda bekleyen kömürün kızışŸmaya ve yanmaya neden olduğŸunu, savunarak "Bana teknik elemanların ifade ettiğŸi olay bu, Soma Kömürlerinin bir özelliğŸi. Ocakların bir süre de olsa kapalı kalmasından dolayı bu yangının meydana geldiğŸi söyleniyor. Bu nedenle ocakların sürekli faal olması gerekiyor. Ama gaz oranlarının yüksek olması işŸçi sağŸlığŸını tehdit etmesi nedeniyle bu ocak mecburen zorunlu olarak kapatılmışŸ durumda."
- "2 sendika yetkilisinin inceleme yapıyor"
Maden İşŸ Sendikası Ege Bölge Temsilcisi Recep Satır ise, dün akşŸam ocakta 4 no'lu bölümde karbonmonoksit değŸerinin yükselmesi üzerine işŸçi tahliyesinin gerçekleşŸtirildiğŸini, konuyla ilgili 2 sendika yetkilisinin inceleme yaptıklarını belirtti.

Linyit madenlerinde karbonmonoksit değŸerinin yükselmesinin doğŸal olduğŸunu, madenin soğŸutulduktan sonra çalışŸmanın tekrar başŸlayabileceğŸini ifade eden Satır, "Kesin değŸerlendirmeyi arkadaşŸlarımız incelemeyi bitirdikten sonra yapabiliriz" dedi.

- "Denetimde neden görülemedi"
Maden Mühendisleri Odası İzmir şžube BaşŸkanı Muhammet Yıldız ise IşŸıklar Maden OcağŸı'nın açılması için bir süre önce müfettişŸlerin incelemede bulunduğŸunu hatırlatarak, bu denetimler sırasında yangına ilişŸkin bir bulgunun dikkati çekmesi gerektiğŸini savundu.
Yıldız, "Denetimde yangına ilişŸkin belirtiler çıkması gerekiyordu. ǖrneğŸin Eynez'de yaşŸanan faciada bu belirtilerin saklandığŸı ortaya çıkmışŸtı. Henüz teknik açıklama yapılmadığŸı için olayın ne olduğŸu, neden kaynaklandığŸı hakkında yorum yapmak zor. Ancak IşŸıklar OcağŸı'yla ilgili asıl sorun üretimin devam ettiğŸi galeride tünelin üzerindeki basıncın yüksek olması. Bu madende yangın riski oluşŸturacak bir durum olduğŸunu daha önce duymadık" ifadesini kullandı.
 
Kaynak: AA