'100'üncü Yılda Çanakkale Destanı'nın Bölge Turizmine Katkıları' Paneli

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kurulları Dairesi Başkanı Mehmet Gürkan, "Ülkemizin bu bölgesi, antik dönemlerden beri, mitolojiye de konu olmuş birçok değere sahip. Arkeolojik, kültürel alanları, kentsel nitelikteki sit alanları, tek yapı ölçeğindeki değerleri ve bunun üzerine de somut olmayan değerlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi koyduğumuzda burası kültür hazinesi niteliğini kazanıyor" dedi.

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Çanakkale Şubesi tarafından düzenlenen "100'üncü yılda Çanakkale Destanı'nın bölge turizmine katkıları" konulu hizmet sektör kurulu toplantısına katılan Gürkan, Çanakkale'nin çok önemli bir nokta olduğunu belirtti.

Çanakkale Zaferi'nin 100'üncü yılı öncesinde neler yapılacağını tartışacaklarını ifade eden Gürkan, bölgede farklı yaşanmışlıklar olduğunu hatırlattı.
Gürkan, atılacak her adımda bölgedeki tüm değerlerin ortaya çıkarılması gerektiğini belirterek, "Ülkemizin bu bölgesi, antik dönemlerden beri, mitolojiye de konu olmuş birçok değere sahip. Arkeolojik, kültürel alanları, kentsel nitelikteki sit alanları, tek yapı ölçeğindeki değerleri ve bunun üzerine de somut olmayan değerlerimizi, geleneklerimizi, göreneklerimizi koyduğumuzda burası kültür hazinesi niteliğini kazanıyor. Böyle büyük bir hazineye sahibiz" diye konuştu.

Bu konuda ne yapıldığı, yapılacağının tartışılması gerektiğini ifade eden Gürkan, şöyle devam etti:
"Burada, boğazın karşı yakasında farklı yaşanmışlıklar var. Her adımında tüylerimizi diken diken eden yaşanmışlıklar var. Bunlar birer değer. Bunların ortaya konulması ayrı bir mesele. Bunları ortaya koyarken de bu değerlere zeval gelmeden, bu değerlerin önemini metalaştırmadan hareket edilmesi gerekiyor. O sebeple atılacak her adımda, farklı farklı sektörlerin, hizmet olsun, üretim, sanayi, turizm sektörü olsun, her anlamda atılacak adımlarda çok dikkatli olunması gerekiyor. Çünkü bu alandaki her nokta tüylerimizi diken diken eden olayların yaşandığı alanlardır. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak, bu konularda gerekli değerlendirmeleri birlikte yaparak, ne tür katkılar koyabileceğimizi, sizlerden gelecek yansımalarla beraber notlarımıza alacağız. Bu notlarımızı Bakanlığımızda en üst noktada değerlendireceğiz. Burada yapılacak değerlendirmeleri de en ince ayrıntısına kadar değerlendirmeye alacağız."
MÜSİAD Hizmet Sektör Kurulu Başkanı Muhammet Ali Özeken ise MÜSİAD'ın kurulduğu 1991 yılından beri, barış ve güvenin, refah ve mutluluğun sağlandığı, kendi içinde bütün, bölgesinde ekonomik ve siyasi alanda etkili, bir Türkiye idealiyle çalışmalara devam ettiklerini söyledi.

Çanakkale Destanı'nın tarihte bir eşinin daha olmadığını hatırlatan Özeken, şöyle konuştu:
"Bu büyük zaferin 100'üncü yılını idrake hazırlanırken, iş dünyamızın en saygın kurumlarından birisi olan MÜSİAD olarak, bu zaferin ülke ve bölge ekonomimize ve turizm endüstrimize katkılarını artırma gayreti içerisinde bulunmayı kendimize bir borç biliyoruz. Bu nedenle bu seneki zirvemizi Çanakkale'de, '100| Yılında Çanakkale Destanı'nın Bölge Turizmine Katkıları' ana başlığıyla yapıyoruz. Zaten gerek Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, gerek valiliğimizin ve yerel yönetimlerin, gerek buradaki sektörel sivil toplum kuruluşlarının ve iş insanlarının yürütmekte olduğu çalışmalara bir katalizör misyonu üstlenmek istiyoruz. Bugün buradan çıkan sonuçları derleyip konunun bütün taraflarıyla paylaşmayı ve elimizden geldiğince takip etmeyi hedefliyoruz."
Konuşmaların ardından, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Beşeri ve Ekonomik Coğrafya Anabilim Dalı Başkanı Doç Dr. Vedat Çalışkan, Çanakkale Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği Başkanı Kemal Pazarbaşı, Kültür ve Turizm Bakanlığı Tanıtma Genel Müdürlüğü, Genel Müdür Yardımcısı Ramazan Çokçevik ve 2015 Koordinasyon Merkezi Genel Sekreteri Mahmut Akkuş, birer sunum yaptı.
Kaynak: AA