Türkiye Elmas Pazarından Payını Alacak
Borsa İstanbul bünyesinde kurulan İstanbul Elmas Borsa'sında işlemlerin başlamasının ardından Dünya Elmas Borsaları Federasyonu'nun dikkatini çeken İstanbul'da önemli bir işbirliği anlaşması imzalandı.
DEBF tarafından kurulan bir vakıf olan World Diamond Mark'ın Başkanı ve Moskova Elmas Borsası Başkanı Alex Popov ile Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner; Türk mücevher sektöründe elmas kullanımının gelişmesi; elmasın bir yatırım aracı olarak genişlemesi ve Türkiye'nin dünya pazarından alacağı payı arttırması amacıyla kapsamlı bir işbirliğinin ilk imzasını Borsa İstanbul Genel Müdürü Yardımcısı Dr. Çetin Ali Özdemir'in de katıldığı bir törenle attı.
Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörlerinden biri olan ve ihracatta önemli bir paya sahip olan mücevher sektörü çok önemli bir atılımın gerçekleşmesini sağlayacak uluslararası bir işbirliğinin ilk adımını attı. İstanbul'da düzenlenen 39. İstanbul Jewelry Show (İstanbul Uluslararası Mücevherat, Saat ve Malzemeleri Fuarı) kapsamında gerçekleştirilen işbirliğinin mücevher sektörü için olduğu kadar Türkiye Ekonomisi için de önemine değinen Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner; "Türkiye elmas pazarından bugüne kadar alamadığı payını alacak" dedi.
Fuarın 2. gününde bir araya gelen WDM Başkanı, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu Başkan Yardımcısı ve Moskova Elmas Borsası Başkanı Alex Popov ile Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner kapsamlı bir işbirliğinin ilk adımını attılar. Dünyada elmas kullanımının güven altına alınmasını ve bilinçli bir şekilde yaygınlaşmasını amaçlayan Dünya Elmas Borsaları Federasyonu'nun bu amaçla kar amacı gütmeyen bir vakıf olan World Diamond Mark'ı kurduğunu belirten WDM Başkanı Alex Popov şunları söyledi:
"Elmas, pırlanta başta olmak üzere değerli taşların dünyada kuyumculuk sektörü açısından yeri, değeri başkadır. Günden güne kullanımı ve ticareti gelişen bu değerli emtianın, özellikle perakende kullanımı tarafımızdan ciddi bir şekilde desteklenmektedir. Türkiye, Elmas Borsası'nı yaşama geçirmekle ilk önemli adımı attı. Biz de üzerimize düşeni yapacağız ve Türkiye başta olmak üzere bölgede güvenli elmas ticareti yapılabilmesi için saygın adımları atacağız. Türk mücevher sektörünü destekliyoruz; çünkü ne çok küçük ne de çok büyük ve ortak dili konuşuyoruz... WDM'nin amacı dünya çapında elmas kullanımını destekleyerek Türk üreticilerinin ve perakende sektörüne doğrudan kazanç sağlamak. Bir başka nokta da Türkiye önemli bir turizm merkezi. Hem dünyanın her yerinden insanlar Türkiye'ye geliyor, hem de Türkler dünyanın her yerine gidiyor. Türk Mücevher İhracatçıları ile birlikte uluslararası standartlarda bir dergi çıkartarak işe başladık. WDM Magazine biz de adımız koyarak size ne kadar inandığımızı ve güvendiğimizi gösterdik. Bu dergi sayesinde siz artık sadece Türk değil aynı zaman da uluslararası olacaksınız."
“ELMAS VE KIYMETLİ TAŞ PİYASASI ELMAS TİCARETİNİ GELİŞTİRMEYİ VE AYRICA TÜKETİCİNİN KORUNMASINI HEDEFLİYOR”
İmza törenine katılan Borsa İstanbul Genel Müdür Yardımcısı Çetin Ali Dönmez de, elmasın dünyanın en değerli emtialarının başında geldiğini belirterek, şunları söyledi:
"Biliyorsunuz, Dünyanın en değerli emtialarının başında gelen Elmas, Borsa İstanbul bünyesinde kurulan Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası’nda 30 Eylül 2014 Salı günü gerçekleştirilen ilk seans ile işlem görmeye başladı.
Sadece elmas değil, ayrıca 32 sayılı karar kapsamındaki tüm değerli taşlar artık Borsamızda işlem görmesi halinde KDV istisnasından yararlanacak. Kıymetli taşların vergilendirilmesi ile ilgili olarak yapılan düzenleme, ülkemizde taş ve mücevher işçiliğinin korunması, daha da geliştirmesi ve sektörel istihdamın arttırılmasına sağlayacağı katkı açısından son derece önemlidir.
Haziran ayında Borsa İstanbul ve Dünya Elmas Damgası Derneği (World Diamond Mark® Foundation-WDMF), Dünya Elmas Damgası programlarını Türkiye’de uygulamak üzere bir Mutabakat Zaptı imzaladı. Mutabakat Zaptı ile Borsa İstanbul, Dünya Elmas Damgasının (World Diamond Mark) Türkiye’deki temsilcisi olmayı, Türkiye kuyumculuk sektörünün önemli bir parçası olan elmas ticaretini geliştirmeyi ve ayrıca tüketicinin korunmasını hedefliyor. ”
Ayrıca, KMTP'nin Karaköy'deki yerini Kuyumcukent'e taşıdıklarını söyleyen Çetin Ali Dönmez, “Kuyumcukent'te Borsamız Kıymetli Madenler ve Taşlar Piyasası için oldukça prestijli ve güvenlikli yeni bir bina yapılacak, ancak bu arada sektöre daha yakın olmak amacıyla yeni yerimize taşınana kadar yine Kuyumcukent içinde bulunan bir alanda hizmet vermeye başladık” dedi.
MİB ve WDM arasındaki işbirliği protokolünün imzalandığı basın toplantısında konuşan Mücevher İhracatçıları Birliği Başkanı Ayhan Güner, yeryüzündeki en değerli emtia olan elmasın ticaretinin sağlıklı, güvenli ve bilinçli yapılabilmesi açısından Borsa İstanbul bünyesinde Elmas Borsası'nın yaşama geçmesinin önemine değinerek, "Bu anlamda gerçekten çok değerli ve cesur bir adım atan hükümetimize teşekkür ediyorum. Bunun karşılığını Türkiye Ekonomisi istihdam, üretim, ihracat olarak alacak" dedi ve sözlerine şöyle devam etti:
"İstanbul Elmas Borsası sadece bizlerin işlem yapacağı bir ticaret merkezi değil. Dünyanın her yerinden değerli taş ticareti yapanlar gelip alış veriş yapabilecekler. Borsada işlem gören taşların üretim ağımıza katılması hem kuyumcularımızın hem de tüketicilerimizin açısından çok önemli. Bu ticaret kayıt altına alınmanın yanı sıra ticarete konu olan elmasların niteliği de artık sertifikalandırılacak. Herkes ne alıp sattığını bilecek. Hepimizin üzerimize düşeni yapması halinde Türkiye, elmas pazarından bugüne kadar alamadığı payını alacak. Katma değeri en yüksek ihracat ürünümüz olan mücevher sayesinde ihracat kilogram değerimiz artacak."
MİB Başkanı Ayhan Güner, Türkiye'nin 2013 yılında kayıtlı ihracatının 2,25 milyar dolar olduğunu; bunun yanı sıra 1,3 milyar doların üzerinde bir satışın doğrudan turistlere yapıldığını belirterek Türkiye'nin 4 milyar Dolar seviyelerinde olan ihracatının; içinde elmas kullanılarak üretilen mücevherin payının artması halinde 10 milyar dolar seviyelerine çıkmasının sürpriz olmaması gerektiğini belirtti.
İstanbul Elmas Borsası'nın kısa sürede ciddi bir ticaret hacmine ulaşması için ellerinden geleni yapacaklarını belirten Güner; "İsrail, Belçika ve Dubai elmas borsalarının yıllık işlem hacmi 100 milyar doların üzerinde. Ulaşımı, erişimi ve ticareti çok daha kolay ve güvenli olan ülkemizin bu büyüyen pazardan pay alacağını da hesaba katmamız gerekiyor. İddialı konuşmak istemem ama 5 yıl içerisinde 25 milyar dolar hedefini tutturmamız kimseyi şaşırtmasın." dedi.
MİB ve WDM işbirliğinin ilk adımı olarak tüm dünyadaki mücevher sektörüne ulaştırılan World Diamond Magazine dergisi ilk sayısı yayınlandı. İngilizce ve uluslararası nitelikteki içeriği ile küresel bir değer yaratmayı hedefleyen WDM, Türk Kuyumculuk Sektörünün itibarına da bu anlamda katkı sağlayacak. İşbirliğinin diğer adımlarında, kuyumculuk sektörünün eğitimi, başta elmas olmak üzere değerli taş kullanımının yaygınlaştırılması, tüketicilerde mücevher kullanımının yaygınlaştırılmasını desteklemek amacıyla kalite ve güvenlik seviyelerinin yükseltilmesi hedefleniyor. WDM ile işbirliği yapacak olan MİB kadar, Dünya Elmas Borsaları Federasyonu ile işbirliğini geliştirecek olan BİST İstanbul Elmas Borsası da bu gelişmeden payını alacak.