Kartta Taksit Sınırlaması 'Sanal ve Pos Tefeciliği'Ni Azaltacak

Tüketici Hukuku Enstitüsü Genel Başkanı Avukat Hakan Tokbaş, Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelik sayesinde, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerden yararlanan "sanal ve pos tefecileri"nin, 12 ay taksitle borç ödeme işlemi yapamayacağını söyledi.

Tokbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yönetmelikteki değişiklikle 1 Şubat'tan itibaren kredi kartları taksitlendirme süresinin 9 ayı geçemeyeceğini hatırlattı.
Bu konuyu uzun süredir dile getirdiklerini ancak gecikmeli de olsa alınan kararın yerinde olduğunu belirten Tokbaş, "Zararın neresinden dönülürse kardır. Tüketiciler, bu uygulamanın yararını zamanla daha iyi öğrenecek" değerlendirmesinde bulundu.
Tüketicilerin, taksit sayısının fazlalığı nedeniyle farkına varmadan mağdur edildiğini öne süren Tokbaş, küçük miktarlarda aylık ödemeler verildiğini ve bir aylık taksit dikkate alınarak onların harcamaya yönlendirildiğini savundu.
Vatandaşların, taksit sayısının sınırlandırılmasıyla aylık ödemeler daha fazla olacağı için harcamalarını planlayabileceğini anlatan Tokbaş, "10 liralık bir ürünü 12 taksitte ödemek zorunda kalmayacaklar. Bu yönetmelik, gizli zamları da önleyecek. 'Peşin fiyatına 12 ya da 20 ay vade' söylemiyle ürünlere gizli zam yapılıyordu. Vade farkı mutlaka ürün fiyatlarına ekleniyordu. Peşin fiyatına rekabet daha çok canlanacak ve bu, üründe bir miktar ucuzlama getirebilecek" dedi.

Uzun süreli taksitlerle yapılan alışverişlerin de etkisiyle kredi kartı borçlarının ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Tokbaş, kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerden yararlanan sanal tefecilerin ortaya çıktığını bildirdi.
Yıllardır yasa dışı "sanal ve pos tefeciliği" yapıldığına dikkati çeken Tokbaş, şöyle konuştu:
"Sanal ve pos tefecilik arttı. Bu kişiler, tüketicinin kredi kartı borcunu ödüyor ve düşük faizle 12 aya kadar taksitlendiriyordu. Taksit yine kredi kartına yapılıyordu. Yönetmelik sayesinde artık 12 aya kadar taksit imkanı kalmadı. Bu durumda sanal tefeciler, 12 ay taksit yapamayacak. Yönetmelik, sanal tefeciliği de sınırlayacak. 1 Şubat'ta yürürlüğe girecek yönetmelik, çok yönlü fayda sağlayacak."
- Sanal ve pos tefecilik
Edinilen bilgiye göre, internet sitelerinden ulaşılabilen "sanal tefeciler", tüketicinin mevcut kredi kartı borcunun tamamını ilgili bankaya ödüyor. Bunun ardından bankanın uyguladığının altında düşük bir faizle söz konusu ödediği parayı, yine aynı kredi kartına 12 aya bölüyor. Sanal tefeciler, kredi kartıyla alışveriş yapılmış gibi gösteriyor.
"Pos tefecileri" de aynı işlemi nakit vererek yapıyor. Belirli bir faiz ve komisyon alan "pos tefecileri" nakit satıyor.
Sanal ve pos tefeciliğine yönelik tüm işlemler "yasalara uygun" gösterilse de bu faaliyetler tamamen kanun dışı yürütülüyor.
Kaynak: AA