Chp'li Türeli, Ödemiş Hayvan Pazarı’ndaki Sıkıntıları Dile Getirdi

CHP İzmir Milletvekili Rahmi Aşkın Türeli Ödemiş’te Cuma günleri kurulan hayvan pazarında çekilen sıkıntılara dikkat çekti.

Chp'li Türeli, Ödemiş Hayvan Pazarı’ndaki Sıkıntıları Dile Getirdi

Plan ve Bütçe Komisyonu üyesi Rahmi Aşkın Türeli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’e Ödemiş’te kurulan hayvan pazarında yaşanan bazı sıkıntıları hatırlatarak yazılı olarak cevap istedi.

Türeli soru önergesinde şu ifadelere yer verdi: “Bölgenin en büyük ve İzmir ili sınırları içindeki tek ruhsatlı hayvan pazarına sahip Ödemiş ilçemizde Cuma günleri kurulan Hayvan Pazarı’nda binlerce alıcı ve satıcı buluşmaktadır. 2014 yılı başına kadar uygulanan sistem ile hayvanını satan köylümüzün satış işlemini hayvan pasaportuyla birlikte celeplere imzalayarak verdiği zaman, satış işlemi gerçekleştirilmektedir.

Ancak, 24.12.2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 2014 yılında yürürlüğe giren ‘Hayvanların Nakilleri Sırasında Refahı ve Korunması Yönetmeliği’nin katı uygulanmasından dolayı pazardaki canlılık kaybolmaya başlamıştır. Söz konusu uygulama ile alıcı ile satıcı arasında gerçekleştirilen bu işlemin hayvan pazarında ve İlçe Tarım Müdürlüğü yetkileri önünde fiilen yapılması istenmektedir. Bu nedenle gece yarısı açılan pazara, 60-70 km uzak mesafedeki köylümüzün gelerek imza atması mümkün görünmemektedir. Bunun yanında söz konusu yönetmelikte hayvan nakillerinde ve alım-satımlarında sıkıntı yaşanmaması adına nakliyeci, sürücü, nakliyeye eşlik eden bakıcı ve satıcıların (celep) eğitime tabi tutularak sertifikalandırılması ve kayıt altına alınması gerektiği belirtilmektedir. Yine aynı yönetmelikte hayvan refahına uygun nakil araçlarının onaylanması işlemlerinin tamamlanması şartı da getirilmiştir. Bu eğitimlere katılarak belirtilen belgeleri edinemeyenlerin 2014 yılı başından itibaren hayvan nakli ve alım-satımı yapamayacağı da yönetmelikte yer almaktadır. Bu bilgiler ışığında; 1- Bölgenin tek ve en büyük hayvan pazarında yaşanan sıkıntıların giderilmesi adına yönetmeliğin bir daha gözden geçirilmesi gerektiğini düşünüyor musunuz? 2- Söz konusu yönetmeliğin bürokrasiyi arttırdığı söylemlerine katılıyor musunuz? 3- Bölge ekonomisinde önemli bir yere sahip bulunan hayvancılığın iyileştirilmesi için Bakanlığınızca yeni ne tür çalışmalar yapılmaktadır?”
CELEPLER AYAKLANMIŞTI
Ödemiş’te hayvan alım-satımı ile uğraşan 40 kadar celep, geçtiğimiz günlerde bir araya gelmiş, önce kaymakamlık makamını ziyaret edip sorunlarını aktarmak istemiş, gıda tarım ve hayvancılık ilçe müdürlüğü ile belediyeyi ziyaret ederek, yaşadıkları sıkıntıları dile getirmişlerdi.

Celepler, bakanlık tarafından uygulanmaya konulan, yeni yönetmeliğin kendileri için sorunlyar ortaya çıkardığını iddia ederek, yönetmeliğin yumuşatılmasını istemişlerdi.
Kaynak: İHA