Niğde’de Yağışın Karakteri Değişti

Niğde Meteoroloji Müdürü Yavuz Bayazıt, Niğde’nin yağış karakterinin değiştiğini belirterek, yağışların artık kar şeklinde değil de yağmur şeklinde düştüğünü söyledi.

Niğde’de Yağışın Karakteri Değişti

Niğde’nin Türkiye genelinde en az yağış alan iller arasında 5. Sırada yer aldığını dile getiren Bayazıt, yağış miktarında Niğde’de büyük bir azalmanın söz konusu olmadığını vurguladı.

1970 yılından- 2012 yılına kadar yıllık toplamda metre kareye 340-345 kilogram bir yağış ortalaması olduğuna dikkat çeken Bayazıt: “Son yıllara bakarsak 2008 yılında ortalamanın aşağısında bir yağış oldu. 2009 yılında ortalamanın üzerinde 462 kg, 2010 yılında 483 kg, 2011 yılında 462 kg, 2012 388 kg ve 2013 yılında ise 301 kg yağış meydana gelmiş.

Bu istatistikleri göre yağış miktarında büyük bir azalma söz konusu değildir. Kuraklık var demenin bir anlama yok. Bizim sıkıntımız sadece son 1,5 aydır yağış miktarında bir azalma olduğudur” dedi.

YAĞIŞLAR GELİYOR
Cumartesi-Pazar ve Pazartesi günleri yağış beklendiğini ifade eden Bayazıt: “Bu yağışlar yükseklerde karla karışık yağmur. Niğde merkezinde yağmur şeklinde olması tahmin ediliyor.

Yağışın miktarına değinecek olursak Pazar günü güzel yağış alacağız. Bu yağışın metre kareye 8 ila 10 kg olmasını bekliyoruz. Toplamda da yaklaşık 15 kg, daha sonraki yağışı da ekleyecek olursak ortalamaların altında ama Çarşamba günü yine yağış geliyor. Bu yağışları da ekleyecek olursak çok büyük sapma olmaz” dedi.

YAĞIŞIN KARAKTERİ DEĞİŞTİ
Yağışların artık kar şeklinde değil de yağmur şeklinde düştüğünü vurgulayan Bayazıt şunları kaydetti:
“Niğde’nin yağış miktarından ziyade yağış karakteri değişikliği söz konusudur. Yağışlarımız artık kar şeklinde değil yağmur şeklinde düşmektedir. Buda toprağın alt kademelerine işleyememekte dolayısıyla ileriye dönük faydalanmaya müsait olmayan bir yağış karakterini oluşturmaktadır. Kar şeklinde olsa hafif hafif toprağın alt kademelerine ulaşacak. Toprağın alt seviyelerini dondan koruyacak. Kar olmayınca don toprağı da işliyor bizim sıkıntılarımız bu. Yöre olarak tarıma dayalı gelire sahip olduğumuz için tarım sektörünü bu şekilde olumsuz etkiliyor.”
TÜRKİYE’NİN EN AZ YAĞIŞ ALAN İLLERİNDEN
Bayazıt, ''Niğde Türkiye genelinde en az yağış alan iller arasında 5. sıradadır. Meteoroloji olarak Konya’da bulunan 8. Bölge Müdürlüğüne bağlıyız. 15 bölge arasından en az yağış alan bölgesiyiz. Konya, Karaman, Niğde, Aksaray yağış miktarı olarak fakir iller. Ortalamanın da biraz atında aldığımız zaman çok daha fazla etkiliyor. Direk kuraklıktan bahsetmemiz çokta mümkün değildir. Kuraklık diyebilmemiz için daha uzun vadede devam etmesi lazım, 1,5 aylık yağış eksikliği nedeniyle, kuraklık dememiz biraz acımasızlık olur” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA