Bakan İşler, Srebrenitsa Anma Galerisi'ni Gezdi

Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Bosna Hersek temasları çerçevesinde Saraybosna'daki Srebrenitsa Anma Galerisi'ni gezdi.


Fotoğraf sanatçısı Tarık Samaran'ın çektiği fotoğraflardan oluşan ve TİKA desteğiyle açılan Srebrenitsa Anma Galerisi'ni gezen İşler, burada sergilenen resimleri inceleyerek bilgi aldı. İşler daha sonra galerinin konuk defterini imzaladı.

Samaran'ın çektiği fotoğrafların "Srebrenitsa'da yaşanan acının galerisini" hayata geçirdiğini söyleyen İşler, "Bu galeri, Srebrenitsa'da yaşanan acıyı gelecek nesillere aktarıyor. Burada çeşitli fotoğraflar var. Hem ölenlerin, tespit edilenlerin isimleri, hem de fotoğrafları var. Ayrıca toplu mezarlardan ve DNA testlerine yönelik yapılan hazırlıkların hepsi burada sergileniyor" şeklinde konuştu.

Srebrenitsa'da 8 bini aşkın insanın, "dünyanın gözü önünde, Avrupa'nın ortasında" öldürüldüğünü hatırlatan İşler, "Bu katliama bütün dünya sessiz kaldı, Avrupa sessiz kaldı. Bu suç, bu günah hepimizin günahı" ifadelerini kullandı.

"Maalesef bu katliam önlenemedi" diyen İşler, "Tabi bunlar gibi, biraz önce burada değerli sanatçımız da harita üzerinde de Bosna'daki toplu mezarların yerini gösterdi. Aslında Bosna Hersek'in her tarafında toplu mezarlar var. Onbinlerce insan öldürüldü, burada, bu topraklarda, 20. yüzyılın son yıllarında büyük acılar yaşandı"şeklinde konuştu.

İşler, "İnşallah bu acılar bir daha yaşanmaz, bir daha tekerrük etmez diyoruz. Bu acının ve hüznün gelecek nesillere anlatılması, aktarılması bakımından bu acılar galeride kayıt altına alınmış" dedi.

İşler ayrıca, "Dolayısıyla gelecek nesiller açısından da bu işlevi gören bir galeri. Allah bu topraklarda bir daha bu acıları yaşatmasın. Bu toprakların barışa, huzura ve refaha ihtiyacı var. Bunun için de insanların birlik ve beraberlik içinde olması. Biz de Türkiye Cumhuriyeti olarak, bildiğiniz gibi Dışişleri Bakanlığımızın girişimleri de üçlü mekanizmayı oluşturduk. Bu topraklarda bir daha acılar yaşanmasın diye barışın kalıcı olması için, Türkiye olarak elimizden gelen çabayı bugün de sürdürüyoruz, gelecekte de sürdüreceğiz" dedi.

Kaynak: İHA