Yörük, Türkmen ve Efe Torunlarından 'Yöre Sanatçılarına Saygı Gecesi'

Bursa'da faaliyet gösteren Yörük Türkmen Efe Torunları Kültür ve Dayanışma Derneğince gerçekleştirilen gecede, kültür ve tanıtıma sağladıkları katkılardan dolayı yöre ses sanatçıları ve müzisyenleri ödüllendirildi. Etkinliğe katılanlar, konserler, halk oyunları, temsili oyunlarla unutulmaz anlar yaşadı.

Tayyare Kültür Merkezi'nde düzenlenen, sunuculuklarını Sebahattin Abi ve Nurcan Sinop'un yaptığı "Yöre Sanatçılarına Onur ve Saygı Gecesi"nde ilk olarak seymenler, davul ve zurna eşliğinde maniler söyledi.

Daha sonra Dernek Başkanı Emel Örgün tarafından selamlama konuşması yapıldı.


Türk Halk Müziği kaynak kişileri İsmet İnci ve Necati Ekşi'nin sahne almasının ardından Harmanalan, Kocakovacık, Gelemiç, Dağlı Efeler halk oyunları ekiplerince yöresel otantik giysilerle gösteriler sunuldu.
Etkinlikte daha sonra Dağgüneyliler saz ekibi, Türk Halk Müziği sanatçısı Şükran Balaban sahne aldı. Bursa yöresinin bakır türküleri kaynak kişisi Kültür ve Turizm Bakanlığı Bursa mahalli sanatçısı Mehtap Takmaklı, yöresel kıyafeti ve kadın oyuncularıyla bakır çalıp türküler ve oyunlarını sergiledi.
Japonya'dan Türk Halk Müziğini araştırmak amacıyla Türkiye'ye gelen ve yerleşen Asako Harada ise Çetinkaya bağlaması ve hocası Emir İçen ile bazı türküleri seslendirdi. Yörenin diğer Türk Halk Müziği sanatçıları Ahmet Bayhan ve Ömer Faruk Çeliktaş da bağlama eşliğinde kimi türküleri yorumladı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı mahalli sanatçısı, Bursa Büyükşehir Belediyesi Konservatuvarında görev yapan, derleme ve araştırma çalışmalarında bulunan Emel Örgün, derlediği türküleri seslendirdi, bakır çalarak yöresel otantik kadın oyunlarını sundu. Örgün'ün söylediği Sarıkamış ağıdına eski AK Parti Bursa Milletvekili Faruk Anbarcıoğlu, şiirle katıldı.

Efe torunu Mustafa Bakan'a "onursal efe belgesi" takdimi, Filiz Ertürk'ün ilginç ve değişik Şaman dansı gösterisi, TRT İstanbul Radyo ve Televizyonu sanatçılarından Elvan Sevim'in konseri, etkinliğe katılan sanatçılara, destek olanlara ve yönetim kuruluna plaketleri ve teşekkür belgeleri sunulması, Bursa türkülerinin söylenmesi ve çiftetelli oynanmasıyla sona eren geceye, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Muhsin Özlükurt, MHP Bursa Büyükşehir Belediye Başkan adayı Kadir Koçdemir, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Öğretim Görevlisi Süleyman Şenel, Bursa, Kütahya, Balıkesir, Dursunbey, Tavşanlı, Domaniç, Keles, İnegöl, Orhaneli, Harmancık, Büyükorhan ve birçok köyden dernek başkanları ve muhtarlar ile vatandaşlar katıldı.

Kaynak: AA