Nazım Hikmet’in Heykeli 112. Doğum Gününde Açıldı

Heykeltıraş Mehmet Aksoy’un, Beşiktaş’ta bulunan Sanatçılar Parkı’na yaptığı Nazım Hikmet Heykeli, ünlü şairin 112. doğum gününde açıldı.


Bir rivayate göre 15 Ocak, diğer bir rivayete göre ise 17 Ocak'ta doğduğu belirtilen dünyaca ünlü şair Nazım Hikmet’in, 112. doğum günü nedeniyle Beşiktaş Belediyesi ve Nazım Hikmet Vakfı, şairin anısını yaşatacak bir anıt heykel yaptırdı. Ünlü heykeltıraş Mehmet Aksoy’un 2 yılda tamamladığı ve “2 Kıtaya Nâzım Hikmet Köprüsü” adı verilen heykelin açılışı, ünlü şairin 112. doğumgününde, Beşiktaş’taki Sanatçılar Parkı’nda yapıldı. Heykelin açılışına, şairin yakın dostu Yaşar Kemal, oyuncular Rutkay Aziz ve Tarık Akan ile çok sayıda kişi katıldı.

Heykelin açılışını Mehmet Aksoy ile birlikte yapan Yaşar Kemal, Nazım Hikmet’le olan bir anısını anlattı. Kemal, “Ben Nazım Hikmet şiirlerini okuduktan sonra kitaplarımı yırttım. ‘Ben böyle yazar olmam’ dedim. Nazım duymuş bunu, ‘Hapishane çok zorlu iştir. Eğer şair olmasaydım, şiir yazmasaydım ölürdüm. Onun için sen de ölürsün. Yeniden şiir yaz’ dedi.

Oturdum yazdım” diye konuştu.

Heykeltıraş Mehmet Aksoy ise, “Bu Asya ile Avrupa’yı birleştiren bir kültür köprüsü. Dünyaya bu coğrafya üzerinden insan manzaralarımızın sesini, acısını, sevgisini duyuran şairimiz, evrene bu coğrafyada bir kapı araladı ve bütün dünya Türkiye ve Nazım’ı tanıdı. Nazım gerçekten evrensel bir şairdir” dedi.

Nazım Hikmet Heykeli’nin, 2 senelik bir çalışma sonucu ortaya çıktığını belirten Aksoy, “70 ton Afyon grissi mermeri kullandık. Bu 3 parçadan oluşuyor. Boğaz’ın 2 yakasından yükselen 2 parça, ortada birleşiyor, ortada Nazım Hikmet’in kafasının boşluğunu hissediyoruz. Yani kulağı Asya’da, gözü Avrupa’da gibi, saçları denizle, İstanbul’la buluşuyor. Bir Boğaz’ı anımsatıyor ortadan geçen deniz. Boğaz’ın kıvrımlarını da gösteriyoruz” dedi.

Aksoy, Kars’ta bulunan 'İnsanlık Anıtı’nın' yıkılmasıyla ilgili de Başbakan Erdoğan hakkında dava açtığını söyledi.

Aksoy, Sivas olaylarıyla ilgili yapmayı planladığı heykele de başladığını söyledi.

Kaynak: İHA