Muş Valiliği'nden ‘aparat’ Açıklaması

Muş Valiliği, emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için aparat satan işyeri sahiplerine ve kullanan kişilere idari yaptırım uygulanmasına yönelik karar alındığını duyurdu.


Muş Valiliği’nden yapılan açıklamada, Muş genelinde meydana gelen trafik kazalarında sürücülerin araç içerisindeki emniyet kemeri hatırlatma sistemini yanıltmak için emniyet kemeri kilit ünitesine aparat taktıkları, söz konusu aparatların takılması ve satılmasının yol kullanıcıları üzerinde emniyet kemeri kullanma alışkanlığını olumsuz yönde etkilediği vurgulandı. Açıklamada, bu durumun trafik kazalarında can kaybına ve yaralanmalara yol açtığı da kaydedildi. Alınan kararla ilgili yapılan açıklamada, “Bu kararda; emniyet kemeri hatırlatma sistemini devre dışı bırakmak için kullanılan aparatın satışının, bulundurulmasının ve kullanılmasının engellenmesi, bu aparatın emniyet kemeri kullanma konusunda yol kullanıcılar üzerindeki olumsuz etkisinin azaltılarak, sürücülerin ve yolcuların emniyet kemeri kullanma alışkanlığının en üst seviyeye çıkartılması, Can kaybı ve yaralanmaların önüne geçilmesi suretiyle kamu güvenliğinin sağlanması ve kamu düzeninin korunması, Başbakanlık Genelgesi ile uygulamaya konulan Karayolu Trafik Güvenliği Stratejisi ve Eylem Planı kapsamında gerekli önlemlerin alınarak trafik kazalarında can kaybı ve yaralanmaların önlenmesi amaçlanmaktadır. Bu karar; Muş il sınırları içerisinde emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltmak için aparat satan işyeri sahiplerine ve yapılan trafik denetimlerinde aparat takan sürücülere idari yaptırım uygulanmasına ilişkin düzenlemeleri kapsar” denildi.

Açıklamada, karar uyarınca emniyet kemeri hatırlatma sistemlerini yanıltmak için aparat satan işyeri sahiplerine ve yapılan trafik denetimlerinde aparat takan sürücülere Kabahatler Kanunu gereğince idari para cezası uygulanacağı da bildirildi.

Kaynak: İHA