İhh Suriye Koordinatörü Muhammed Yorgancıoğlu Açıklaması

İHH İnsani Yardım Vakfı Suriye Koordinatörü Muhammed Yorgancıoğlu, Kilis ofisine yapılan baskınla ilgili olarak, "Yapılan bu operasyon kesinlikle 'çamur at izi kalsın' ve İHH İnsani Yardım Vakfı ile ilgili insanların zihin dünyalarında olumsuz bir algı oluşturmak için belli odaklar tarafından, o odakların kim olduğunu herkes çok iyi biliyor, yapılan bir operasyondur" dedi.


Yorgancıoğlu, İHH İçel Şubesi'nce Tüccarlar Kulübü'nde düzenlenen 'Suriye İstişare Toplantısı'nda yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan iç savaş ve İHH'nın buradaki faaliyetleriyle ilgili bilgiler verdi. 2011 yılında barışçıl gösterilerle başlayan Suriye'deki olayların bugün 3. yılını doldurduğunu belirten Yorgancıoğlu, 22 milyon nüfusa sahip olan Suriye toplumunun, 7 milyonunun rejimle beraber hareket ettiğini, diğer 15 milyon kişiden 8 milyonunun Suriye içinde, 5 milyonunun ise Suriye dışında evlerinden, barklarından uzakta hayatlarını sürdürmeye çalıştığını kaydetti.

Suriye'de bu süreçte yerleşim yerlerinin hayalet şehre döndüğünü, evlerin yerle bir edildiğini ve insanlar göç etmek zorunda bırakıldığını aktaran Yorgancıoğlu, "Maalesef bizler gerek Türkiye halkı olarak gerekse dünya insanlığı olarak Suriye'de yaşanan katliama, zulme kulaklarımızı tıkamış durumdayız. Şu ana kadar İHH İnsani Yardım Vakfı olarak 90 milyon dolarlık bir yardım çalışması yaptık Suriye içinde. Bu yardımların yüzde 95'lik kısmı, üzülerek söylüyorum Türkiye dışından gelen fonlarla gelen yardımlar. Yani Türkiye olarak maalesef bu sürece çok duyarsız kaldık. Bunun en büyük sebebi ne İHH'den ne de insanların bağış yapmamalarından kaynaklanıyor. Bunun en önemli sebebi Suriye ile ilgili kafalarda oluşturulan soru işaretlerinden kaynaklanıyor" diye konuştu.

"SURİYE KONUSUNDA BİLİNÇLİ OLARAK İNSANLARIN ZİHNİ BULANDIRILIYOR"
Suriye'deki direniş başladıktan sonra sürekli olarak yanlış bir tablo ortaya konulduğunu aktaran Yorgancıoğlu, kendilerine sürekli olarak, 'Teröristler Suriye'de bütün bölgeleri almışlar, ele geçirmişler. Suriye direnişi tamamen El Kaide'nin güdümünde, ona bağlı örgütlerin güdümünde' şeklinde sorular yöneltildiğini belirterek şöyle devam etti:
"Bu özellikle oluşturulan bir bilinç, özellikle oluşturulan bir manzara. Böylelikle insanların Suriye ile ilgili harekete geçmesinin önüne geçilmek isteniliyor. İnsanların Suriye ile ilgili yardım duyarlılığının önüne geçebilmek için böyle bir algı oluşturuluyor. Ama bakıldığında Suriye'de silahlı direnişin toplam sayısı 150 bin civarında. 150 bin kişilik bir direnişin, sayıları 5 ila 7 bin civarında olduğu belirtilen El Kaide denilen yapıya mahkum olması akıl işi değil. Bu mümkün değil. Ama bilinçli olarak böyle bir tablo çiziliyor."

"YÜRÜTÜLEN KARA PROPAGANDANIN BİR AYAĞI DA İHH ÜZERİNDE OYNANIYOR"
Yürütülen bu kara propagandanın bir diğer ayağının ise 2 gün önce Kilis ofisine yapılan baskın olduğunu öne süren Yorgancıoğlu, "Neden? Çünkü bu zamana kadar Suriye ile ilgili en ciddi çalışmayı yürüten tek yapı İHH'dır. Neden İHH'ya karşı karalama kampanyası yürütülüyor. Çünkü İHH'nın Suriye dosyasından çekilmesi isteniliyor, Suriye'ye yardım yapmaması isteniliyor. Belli odaklar İHH'yı terör listesine almak istiyor ki, gelen yardımların önü kesilsin. Bizler bir gemideyiz. Hedefimize doğru yürümekteyiz. Rüzgar arkamızdan da esse, önümüzden de esse bu hedeften asla geri durmayacağız. Çünkü bizler hedefimizin Hak olduğuna inanıyoruz. Şu anda İHH'yı teröristlere yardım ediyor algısı oluşturarak, Suriye'den elimizi eteğimizi çekmemizi istiyorlar. Biz şunu net olarak söylüyoruz; bizler asla Suriye'yi bırakmayacağız. Çünkü Suriye yetim, Suriye'deki kardeşlerimiz öksüz. Allah daima mazlumların yanındadır. Birileri tuzak kuruyor, plan yapıyor olabilir ama Allah'ın da bir planı vardır, bunu asla unutmayalım" ifadelerini kullandı.

“TIR OPERASYONU TUTMADI”
"Kilis'teki ofisimize yapılan operasyondan 10-15 gün önce, Kırıkhan'da İHH ile hiçbir alakası olmayan bir TIR durduruldu. Ellerinde hiçbir delil olmadığı halde, hiçbir belge olmadığı halde, İHH'ya gittiğine dair en küçük bir emare olmadığı halde bu TIR'ın İHH'ya ait olduğu söylendi” diyen Yorgancıoğlu, “'İHH'ya ait olan bir TIR polisler tarafından durduruldu, MİT yetkileri bu TIR'ın aranmasına izin vermedi, çünkü bu TIR silah taşıyordu' gibi yalanlarla, iftiralarla, aslı astarı olmayan şeylerle insanların zihin dünyası yanlış yönlendirilmeye çalışıldı. TIR operasyonu tutmadı. Çünkü o TIR'ın bizle hiçbir alakası yoktu. Hatırlarsanız bunu ilk yayan medya organları, şu anda gündemde çok sık konuşulan, devlet içinde paralel yapı olarak bilinen grubun yayın organı" şeklinde konuştu.

Kilis ofisine yapılan operasyon sırasında, saat 06.20'de oradaki personelin kendisini arayarak, polislerin baskın yaptığını, kendilerini dışarıya çıkardıklarını, içeride arama yaptıklarını söylediğini aktaran Yorgancıoğlu, şöyle devam etti:
"Bakıldığında öncelikli olarak mahkeme kararı olmadan hiçbir STK aranamaz. Savcının izin vermesi yeterli değil. Ama mahkeme kararı olmadan İHH İnsani Yardım Vakfı'nın Kilis ofisine baskın düzenleniyor. İkinci olarak baskının belli saatleri olur. Saat 06.20'de ofis aranmaz. Üçüncü olarak avukat olması gerekir. Arama yapan polisler bizim personelimizi dışarıya çıkararak arama yaptılar. Belki o esnada ofisimize bir dinleme cihazı konulabilir, gayri meşru olan bir şey konulabilir, bize ait olmayan bir şey konulmuş olabilir. 'Arama sonunda İHH'nın ofisinden bu çıktı' denilerek, İHH zor durumda bırakılmak istenilebilir. Bu hukuksuz arama ile ilgili şu anda avukatlarımız gerekli işlemleri başlattılar."
"Bu operasyonun en önemli sebebi nedir? Bunu sormamız lazım" diyen Yorgancıoğlu, şu ifadeleri kullandı:
"Kilis İHH'da görevli olan bir arkadaşımızla ilgili bir arama kararı var. Van'da yürütülen El Kaide operasyonu ile ilişkilendirilmiş. Neden ilişkilendirilmiş? Çünkü sebepler arıyorlar İHH'yı terör dosyası ile ilişkilendirmek için. Sebep bulamıyorlar. İHH'nın sanki terör örgütleriyle çalışıyormuş gibi, İHH personeli arasında terör örgütlerine üye insanlar varmış gibi bir algı oluşturarak, 'çamur at izi kalsın' psikolojisi ile yapılan bir operasyon

İHH Kilis ofisinde arama yapıldığını duyduğumda Vali Beyi aradım. Vali Bey 'ben size döneceğim' dedi.

10-15 dakika sonra bana döndüğünde Kilis Emniyet Müdürünün böyle bir baskından haberi olmadığını söyledi.

Dışarıdan gelen bir talimatla bir arama yapıldığını öğrendik. Arama yapılması için ismi yazılan arkadaşımızın orada ikamet ediyormuş gibi gösterilmiş. Art niyeti olmayan bir polis arama yapacağı yerin ev değil de ofis olduğunu görünce böyle bir durumda ne yapar, ya da bir yerlere hizmet etmek istemeyen birisi böyle bir durumda ne yapar? Bunu sizlerin vicdanına bırakıyorum. Yapılan bu operasyon kesinlikle 'çamur at izi kalsın' ve İHH İnsani Yardım Vakfı ile ilgili insanların zihin dünyalarında olumsuz bir algı oluşturmak için belli odaklar tarafından, (o odakların kim olduğunu herkes çok iyi biliyor) yapılan bir operasyondur."
Kaynak: İHA