Tacikistan İstatistik Ajansı’na Ekipman Desteği

Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) tarafından Tacikistan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İstatistik Ajansı’nın altyapısının güçlendirilmesi projesi kapsamında kuruma ekipman desteğinde bulunuldu.

Tacikistan İstatistik Ajansı’na Ekipman Desteği

Tacikistan’ın en önemli kurumları arasında yer alan Tacikistan Cumhurbaşkanlığı’na bağlı İstatistik Ajansı ile TİKA arasındaki işbirliği 2007 yılından bu yana devam ediyor. Bu çerçevede İstatistik Ajansı’nın altyapısının güçlendirilmesi projesi kapsamında ekipmanların uygunluğunu değerlendirmek için Temmuz ayında TÜİK’ten 2 Türk uzman tarafından Tacikistan’da çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi.

Uzmanlar Tacikistan İstatistik Ofisi’nin teknik alt yapısının kurulması ve ihtiyaç duyulan gerekli teknik ekipmanların temini hususlarında incelemelerde bulundular. Yapılan incelemeler sonucunda Tacikistan’ın her geçen gün nüfus ve milli gelir verilerindeki değişikliklerin, yabancı yatırımlar ve ekonomik veriler ile benzer hususların, anılan kurum tarafından eski teknoloji ürünü olan bilgisayarlar ile hızlı ve verimli hizmetlerin sunulması konusunda güçlük yaşanacağı tespit edildi. Bu kapsamda TİKA tarafından İstatistik Ajansı’nın altyapısının güçlendirilmesi projesi kapsamında söz konusu kuruma ekipman desteğinde bulunuldu.

Tacikistan İstatistik Ajansı Müdürü Gulnora Hasanova yaptığı açıklamada, TİKA ile 2007 yılından bu yana işbirliği içerisinde olduklarını belirterek, TİKA’ya desteklerinden dolayı teşekkür etti. Hasanova, iki ülke arasında söz konusu işbirliklerinin devam etmesi temennisinde bulundu. Ayrıca TİKA’nın katkılarıyla bugüne kadar Türkiye İstatistik Enstitüsü tarafından tarım, sanayi, demografi, içtimai hususlar, milli hesap sistemi, iç ve dış ticaret, nüfus sayımı konularında düzenlenen seminerler ve eğitim programlarına İstatistik Ajansı’ndan 105 uzmanının katılımı sağlandı. Toplam 782 personelin çalıştığı Tacikistan İstatistik Ajansı’nın Duşanbe Merkez Ofisi dışında Badahşan, Soğd ve Hatlon bölgelerinde ofisleri bulunuyor.
Kaynak: İHA