Türk Büro Sen Nevşehir İl Temsilcisi Ömer Koç'tan Açıklama

Türkiye Kamu-Sen’e bağlı Türk Büro-Sen Nevşehir İl Temsilcisi Ömer Koç, Torba kanun ile kadroya geçirilen İş ve Meslek Danışmanlarının maaşlarındaki düşüş ile büyük bir hayal kırıklığına uğradıklarını söyledi.

Koç yaptığı yazılı açıklamada, hükümetin uzun bir süreden sonra sözleşmeli çalışanları kadroya geçirdiğini ancak bu durumun İŞKUR’da çalışan İş ve Meslek Danışmanları çeşitli sıkıntılarıda beraberinde getirdiğini kaydetti.

Maaşları ortalama 2 bin 600 TL olan İş ve Meslek Danışmanlarının kadroya geçmeleri halinde maaşlarının bin 780 TL’ ye düşeceğini ifade eden Koç: “İş ve Meslek Danışmanı unvanı oluşturulurken kadroya ilişkin herhangi bir teknik çalışmanın yapılmadığı görülmektedir. İş ve meslek danışmanları sürekli sahada çalışmaktadır. Bu mesleği yerine getirme şartlarından biri olan ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından seviye 6 olarak değerlendirilen İş ve Meslek Danışmanı mesleği profesyonel bir meslektir.Yeni mağduriyetlerin yaşanmaması için İMD’lerin Teknik Sınıflanma veya Uzman/Uzman Yardımcılığı unvanının verilmesi gibi alternatiflerin değerlendirilerek iş ve meslek danışmanlarının mağduriyetlerinin giderilmesini gerekmektedir” dedi.

İş ve Meslek Danışmanlığı mesleğinin mali haklarının bu şekilde değerlendirilmesinin kadro sevincini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyen Koç, sözleşmeli çalışırken kredi çeken, kredi ile ev alan ve mali planını önceki maaşı ile yapan İş ve Meslek Danışmanlarının mağduriyeti hat safhada olduğunu vurguladı. Mevcut anayasada güvenceli çalışmanın hak olarak tanındığını ancak çalışanlara güvenceli çalışma hakkı ile düşük maaş; güvencesiz çalışma karşılığında ise daha yüksek maaş verilmesi durumu ile karşılaşıldığını belirten Koç, bu ikilemin iş ve meslek danışmanlarını mağdur ettiğini söyledi.

Koç: “Çalışanların işe başlatırken hangi koşullarda sözleşmeli çalışıyorsa hak kaybının yaşanmaması için aynı koşullarda kadroya alınması gerektiğini bilinen bir gerçektir. Türkiye çapındaki 4000 İş ve Meslek Danışmanının uğradığı hak kaybı ile ilgili konu hakkında en doğru kararın verileceğine sendika olarak inanmak istiyoruz. 2023 yılı vizyonunda olan yüzde 5 işsizlik oranını yakalayabilmek için her bir iş ve meslek danışmanı var gücüyle görevlerine devam edecektir. Bu kapsamda İş ve Meslek Danışmanları tarafından Yılın ilk 7 ayında 449 bin 97 kişi işe yerleştirildi. Geçen yılın aynı dönemine göre işe yerleştirme rakamlarında yüzde 68’lik artış kaydedildi. İşe yerleştirme rakamlarının yanı sıra özel sektörden alınan açık iş sayısında da önemli artış yaşandı. Ocak-Temmuz döneminde 883 bin 693 kişilik açık iş talebi alındı. Söz konusu açık işlerin yüzde 94’üne tekabül eden 831 bin 606’sını özel sektörden alınan açık işler oluşturuyor. Geçen yıla göre özel sektörden alınan açık işlerde yüzde 126’lık artış kaydedildi” diye konuştu

Kaynak: İHA