Afyonkarahisar'daki Mühimmat Deposundaki Patlamanın Yıl Dönümü

AFYONKARAHİSAR - Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 5 Eylül 2012'de meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker, 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamanın yıl dönümünde şehit aileleri olayın yaşandığı yerde kurulan çadırda bir araya geldi.

Afyonkarahisar'daki Şehit Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda meydana gelen ve 25 askerin şehit olduğu, 8'i asker, 11 kişinin yaralandığı mühimmat deposundaki patlamanın 1. yıl dönümünde şehit askerlerin yakınları, Afyonkarahisar Belediyesi tarafından oluşturulan çadırda bir araya geldi.

Deper Sultan Camisi önündeki çadırda yapılacak mevlit programı öncesinde açıklama yapan şehit ailelerinin avukatı Altan Ulutaş, geride bırakılan bir yıl içerisinde yaşanan gelişmelerin, acıları daha da artırdığını söyledi.

Ailelerin, çocuklarına ne olduğunun yanıtını bulamamanın üzüntüsünü yaşarken, sanıkların 3-4 ay gibi kısa sürede serbest kalarak görevlerine dönmeleri hatta açığa dahi alınmamalarının bu acıları arttırdığını ifade eden Ulutaş, şöyle konuştu:

"İçinde bulunduğumuz sıkıntılar, çok fazladır. Dava dosyamız mahkemesiz kalmıştır ve yargılama sağlıklı yapılmamaktadır. Hiçbir delil toplanmadığı gibi mahkemede meydana gelen olaylar nedeniyle şehit aileleri mağdur durumdadır. Patlama yerinde, 1 yıl dolmasına rağmen, hiçbir bilirkişi incelemesi yapılmamıştır. Orada neyin patladığı, ne tür sonuçlarının oluştuğu, toprak analizi dahi yapılmamıştır ve hala yapılmamaktadır."

-"Deliller toplanmadı, kışla taşınmasın"

"Sahte kameralarla korunmuş Türkiye'nin en büyük cephaneliklerinden birisiyle ilgili hiçbir açıklama olmadığı gibi dosyada hiçbir bilgi de yoktur" diyen Ulutaş, şu ifadelere yer verdi:

"Ailelerimiz perişandır. Şehit aileleri, para istemiyorlar... Biz gerçekleri istiyoruz. Bu çocuklar, 25 çocuğumuz neden şehit oldu. Bunların bilinmesini istiyoruz. Bütün sorunumuz budur. Bunun basında ve Meclis'te dile getirilmesini istiyoruz. Acılar çok büyük ve mahkemede yaşanan olaylar da bu acıları katlamaktadır. Lütfen, tüm siyasilerimizden rica ediyoruz, bizimle ilgilensinler. Bu olayı kaza diyerek kapatmak mümkün değil. Burada olan olayları bilmek istiyoruz. Ayrıca kışla taşınmasın çünkü henüz deliller toplanmadı ki, kaldıramazsanız, lütfen bu işlemi durdurun. Burası kaldırılırsa bütün dava delilleri ortadan kaybolacaktır. Eksik inceleme vardır, yeterli delil toplanamamıştır. Bu nedenle kamuoyunu özellikle davet ediyoruz."

-"Şehit aileleri tazminat değil, gerçeği istiyor"

Bir gazetecinin "Şehit aileleri tazminat alacak mı?" sorusuna Ulutaş, "Şehit aileleri tazminat değil, gerçeği istiyor. Tazminat alınmayacak" yanıtını verdi.

Bir başka gazetecinin, Afyonkarahisar'daki mühimmat deposundaki patlamayla ilgili tutuklu sanıklardan birisinin Erzurum Ilıca'da aynı olaya karıştığı iddialarının sorulması üzerine Ulutaş, şunları bildirdi:

"Bu konuyla ilgili duyum aldık ancak belgelerine ulaşamadık. Soruşturma gizli yapılmış. Sanıklardan birisinin Erzurum Ilıca'da görev yaparken, meydana gelen bir patlamada 9 şehit verildiği ve sanıklardan birisinin orada rütbeli olduğu, komutan olduğu ortaya çıkmıştır. Ona rağmen burada özel bir birliğe atanmıştır. Neden bu kişiler buraya atandılar. 9 askerin ölümünden sorumlu insanlar, buraya nasıl atandı ve 25 şehit nasıl veriliyor. Bunun açıklamasını kim yapacak. Sonuna kadar davamızı takip edeceğiz. Bir platform oluşturacağız, bu olaydaki gerçeğin ortaya çıkması için elimizden gelen her şeyi yapacağız."

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da şehit ailelerini ziyaret ederek, sorunların çözümü konusunda ellerinden gelen her şeyi yapmaya hazır olduklarını bildirdi.

Kaynak: AA