Nato'nun Yarışmasını Kazanan Öğrenciler, Gelibolu Yarımadası'nda

NATO'nun güvenlik politikaları ve uluslararası ilişkilerinin kavranma gücünün yükseltilmesi amacıyla düzenlenen "Aliante 2013 Yarışması"nı kazanan 20 öğrenci, Çanakkale Savaşlarının yaşandığı Gelibolu Yarımadası'nı gezdi.

Eceabat ilçesindeki Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'na gelen öğrencilere, Kabatepe bölgesinde bir rehber tarafından Çanakkale Savaşları hakkında bilgi verildi.

Bunun ardından Anzak Koyu'na giden konuk öğrenciler, anıtları ve mezarları gezdi, hatıra fotoğrafı çektirdi.

Öğrenciler, 57. Alay Şehitliği ile Conkbayırı'na da geçerek, Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün savaş sırasında saatinin parçalandığı siperleri ziyaret etti.

Grupta yer alan Litvanyalı Zivile Marija Vaicekauskaite, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Avrupa'nın da Çanakkale'dekine benzer tarihi olaylara şahit olduğunu belirterek, Türkiye gezisinde en etkileyici mekanlarından birinin Anıtkabir olduğunu söyledi.

Vaicekauskaite, Atatürk'ün, Türkiye'nin en önemli idarecilerinden biri olduğunu anladığını ifade ederek, daha önce gezdikleri İzmir'i çok sevdiğini, İstanbul ziyaretini ise dört gözle beklediğini bildirdi.

Makedonyalı Hristijan Despotovski ise gezinin güzel ve eğlenceli geçtiğini ifade etti.

Geziyi organize eden Milli Savunma Bakanlığı yetkililerine teşekkür eden Despotovski, şöyle konuştu:

"Şu ana kadar gezdiğim yerlerde kültürel ve tarihsel açıdan çok önemli şeyler gördüm, öğrendim. Mekodonya ile benzer kültür ve inanç değerleri olduğunu fark ettim. Çanakkale Savaşları bende büyük etki oluşturdu. O insanların burada verdiği mücadele ve yaşanan dram oldukça etkileyici. Gelibolu Yarımadası, tarihe büyük katkı sağlamış bir yer."

Kaynak: AA