Didim'de Dünya Turizm Günü Etkinliği

Aydın'ın Didim ilçesinde Dünya Turizm Günü dolayısıyla toplantı düzenlendi.

Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı toplantıda yaptığı konuşmada, ilçenin ekonomisinin yüzde 80'inin turizme endeksli olduğunu belirterek "Ama maalesef bizler ekmeğimize sahip çıkmak konusunda biraz eksik davranıyoruz. Yerel yönetim olarak bizler ve turizm derneğimiz ile turizm altyapı birliğimiz olarak bu konuda ısrarlıyız. Didim'e turist getirme konusunda, Didim'i turizm kenti yapma konusunda mücadelemiz devam ediyor" dedi.

Didim'in turizm ile 1965 yılında gemiyle turist gelmesiyle tanıştığını ifade eden Kamacı, ilçedeki turizm hareketliliğinin Apollon Tapınağı'na yapılan kültür turları sayesinde başladığını ve Didimlilerin turizm ile tanıştığını anlattı.

Kamacı, "O dönemde tarım bitmiştir. Sanayi zaten yoktur. Tek çare ise deniz, kum ve güneş turizmidir" dedi.

Didim Turizm Derneği Başkanı Deniz Atabay da 27 Eylül'ün Birleşmiş Milletler ve Dünya Turizm Örgütü tarafından Dünya Turizm günü ilan edildiğini belirterek, bu amaçla Didim'de bir araya geldiklerini söyledi.

Türkiye'nin turizmdeki yeri hakkında açıklamalarda bulunan Atabay, "TUİK verilerine göre 2012 yılı itibariyle Türkiye'nin turizm geliri 29 milyar 350 milyon dolardır. 37 milyon turist ise ülkemizi ziyaret etmiştir. Kişi başına düşen harcama tutarı da 387 dolar olmuştur. Bu rakam düşük bir rakamdır. Yukarıya doğru çekilmesi gerekir. Bunun için biraz daha kaliteli turist kafilelerini ülkemize getirmemiz gerekir" dedi.

Didim'de 20 bin yatağın bulunduğunu kaydeden Atabay, Avrupa'nın en büyük tur operatörlerinden olan Thomas Cook ve TUİ'nin Didim'e halen turist getirdiğini ve bunun Didim için çok önemli olduğunu belirterek, "Eğer bu tur operatörleri ilçemizden çekilirse ilçemizde bir çöküş olur. Bizim hali hazırda gitmiş olduğumuz fuarların yanında farklı fuarlara katılıp, yatırımlar yapıp farklı ülkelerden ilçemize turist getirmemiz lazım" diye konuştu.

Didim Turizm Altyapı Hizmet Birliği Başkanı Salih Bankoğlu ise bu yılın turizm günü teması olarak "turizm ve su" konusunun saptandığını anımsattı.

Bankoğlu, "Dünya turizm örgütü, turizm ve suyu aynı kefeye koymuş. Bu anlamda hayatımız için su ne kadar önemli bir maddeyse, turizm de onun kadar önemli olduğu ortaya koyuluyor" dedi.

Bankoğlu, Didim'e daha kaliteli turist gelmesi noktasında çalışmalar yürüttüklerini kaydederek, "Kaliteli turist gelmesini özenle istiyoruz. Son yıllarda ülkemizde Hollandalıları, Rusları, Almanları ve Polonyalıları görebiliyoruz. Çeşitli ülkelerden turistler ülkemize gelmeye başladı.

Bu bizim için büyük bir gelişmedir" diye konuştu.

Toplantıya Didim'in Almanya'daki kardeş şehri Laubach kenti Belediye Başkanı Peter Klug da katıldı.

Kaynak: AA