'Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri' Sergisi İstanbul’da

Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan "Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri" sergisi, İstanbul’da vatandaşların ziyaretine açıldı.

'Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri' Sergisi İstanbul’da
Akdeniz Üniversitesi Akdeniz Uygarlıkları Araştırma Enstitüsü tarafından hazırlanan, daha önce Akdeniz Üniversitesi Yerleşkesi ve Phaselis Antik Kenti’nde sergilenen "Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri" sergisi, 2013 yılının Piri Reis yılı ilan edilmesi vesilesiyle Türk Tarih Kurumu Başkanlığı tarafından 26-29 Eylül 2013 tarihleri arasında düzenlenen "Uluslararası Piri Reis ve Türk Denizcilik Tarihi Sempozyumu" kapsamında Başbakanlık Osmanlı Arşivleri binasında izleyicilerin beğenisine sunuluyor.

Piri Reis’in hayatına, eserlerine ve Türk denizcilik tarihine katkılarına ilişkin pek çok sunumun yer aldığı sempozyum kapsamında sergilenen "Fora Yelken: Akdeniz ve Gemileri" sergi açılışında Enstitü Müdürü Prof. Dr. Murat Arslan, Enstitü Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Ayşe Nimet Bakırcılar ve Öğretim Üyesi Yrd. Doç Dr. Cemil Çelik de yer aldı.

Sergi açılışında konuşma yapan Prof. Dr. Murat Arslan, “Sergide jeolojik dönemlerden havzanın ilk sakinlerine, bölgede yeşeren ilk uygarlıklardan günümüze değin Akdeniz’in iktisadi, idari, beşeri ve kültür tarihine yönelik gelişimler,değişimler,gemiler vizyonunda, zaman dizinsel bir perspektif içinde ele alınmış; tüccarların nüfus ettiği limanlardan tersanelere, fenerlerden batıklara değin bağlantısallıklar üzerinde durulmuştur” dedi.

Prof. Dr. Arslan, halkları birbirinden ayırdığı kadar coğrafyayı ve kültürleri gemiler özelinde birbirine bağlayan bir su yolu olan Akdeniz’in, enstitü personeli tarafından hazırlanan 35 pano, sanat tarihçi ve ressam T. Mikail Patrick Duggan tarafından çizilen 70 kara kalem çalışma, sanatçı Ümit Durak tarafından yapılan 19 gemi modeli ve Araştırma Görevlisi Aykan Akçay tarafından hazırlanan iki farklı animasyon yardımıyla sunulduğunu belirtti.

Geçmişten bugüne Akdeniz'de kullanılan gemilerin kara kalem çalışmaları ile Akdeniz'e kıyısı olan medeniyetlerin öykülerinin anlatıldığı panolardan oluşan sergi, ziyaretçiler tarafından yoğun ilgi gördü.
Kaynak: İHA