Ahlat Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu Sona Erdi

Bitlis Eren Üniversitesi, Bitlis Valiliği, Ahlat Kaymakamlığı, Ahlat Kültür ve Eğitim Vakfı, Belli Eğitim, Kültür, Tarih ve Arkeoloji Araştırma Merkezi organizesiyle düzenlenen "2. Ahlat-Avrasya Kültür ve Sanat Sempozyumu" sona erdi.

Bitlis Eren Üniversitesine bağlı Ahlat Kültür Merkezinde düzenlenen sempozyum son gün oturumun ardından son buldu. Sempozyum sonrası katılımcılar Selçuklu Meydan Mezarlığını gezdi. Burada Eski Ahlat Şehri Kazı Başkanı Prof.Dr. Recai Karahan tarafından mezar taşları ve mezarlık hakkında katılımcılara bilgiler verildi.

BEKAM Müdürü Prof. Dr. Oktay Belli gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen yıl ilkini düzenledikleri sempozyuma bu yıl dünyanın dört bir tarafından 80'e yakın bilim insanının katıldığını bildirdi.

Ahlat'ın doğu ile batı uygarlığının kesiştiği en önemli kültür noktası olduğunu ifade eden Beli, "Bu önemli kültür noktasında Malazgirt'e bizim kapılarımızı açan Ahlat'tır. Ahlat'tan sonra Malazgirt sonra biz bütün Anadolu'ya, Balkanlara ve Avrupa'ya kadar yayıldık. Yepyeni bir kültür sentezi oldu. Getirdiğimiz kültürel öğeleri Anadolu'nun yerli kültürü ile karıştırarak, yepyeni bir kültür sentezi yarattık. Bu kültür sentezi Türk milletine ait oldu. Türklerin tarihe kattığı en büyük yeniliklerin başında bu geldi" diye konuştu.

Ahlat için düzenlenen sempozyumun önemine dikkat çeken Belli, ortaçağda Kubbet-ül İslam unvanının verildiği Anadolu'daki tek şehrin Ahlat olduğunu söyledi.

Kaynak: AA