- Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Yahşi Açıklaması

Albaraka Türk Katılım Bankası Genel Müdürü Fahrettin Yahşi, Fed'in parasal genişlemeye ilişkin açıklamalarının volatiliteyi arttırdığını belirterek, "Türkiye ekonomisi hem dinamik yapısı hem de kamu kurumlarının uyumlu hareket kabiliyeti sayesinde bu problemlerin etkilerini azaltacak adımları atmaktadır" dedi.

Albaraka'nın Murabaha Sendikasyonu imza töreninde Yahşi, 15 ülkeden 23 bankanın katılımıyla toplam 430 milyon dolar değerinde Murabaha Sendikasyon Kredisi sağlandığını belirterek, ilkini 2010'da gerçekleştirdikleri Murabaha Sendikasyonu'nun bu yıl dördüncüsünü yapmaktan mutlu olduğunu söyledi.

Global piyasalarda son dönemde Fed'in parasal genişlemeyi nasıl ve ne zaman sonlandıracağı konusundaki belirsizliğin, volatiliteyi artırdığını belirten Yahşi, bu durumun özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerindeki sermaye hareketlerini olumsuz etkilediğini ve döviz kurlarında değer kaybına neden olduğuna işaret etti.

"Türkiye ekonomisi hem dinamik yapısı hem de kamu kurumlarının uyumlu hareket kabiliyeti sayesinde bu problemlerin etkilerini azaltacak adımları atmaktadır. Bankacılık sektörü de sağlam döviz pozisyonu ve yüksek sermaye yeterliliği ile bu küresel problemlerden çok fazla etkilenmemektedir" diyen Yahşi, şu an başarılı bir şekilde gerçekleştirdikleri murabaha sendikasyon işlemlerinin de bankacılık sektörüne ve kendi bankalarına olan güvenin bir göstergesi olduğunu kaydetti.

Yahşi, Türk bankacılık sektörünün, ülke ekonomisinin gösterdiği büyük başarıda önemli bir paya sahip olduğuna dikkati çekerek, yılın ilk yarısında sektörün performansının da bu katkının güçlü bir şekilde devam ettiğini ortaya koyduğunu dile getirdi.

2013 yılının ilk yarısında bankacılık sektörünün aktiflerinin yüzde 11, kredilerinin yüzde 16 ve mevduatının yüzde 8 artış gösterdiğini belirten Yahşi, "Albaraka olarak biz de yılın ilk yarısını başarılı bir şekilde geçirdik. Toplam aktiflerimiz yüzde 15, kredilerimiz yüzde 14 ve toplanan fonlarımız yüzde 10 artış gösterdi. Geçen yılın ikinci çeyreğine göre net karımızı yüzde 16 artırarak, özkaynak karlılığımızı sektörün üzerinde yüzde 17 seviyesinde koruduk. Yılın geri kalan döneminde de sürdürülebilir büyümemize ve yüksek karlılığımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

Bu yıl uluslararası bankacılık alanında Albaraka'nın önemli başarılara imza attığını, artan dış ticaret hacimlerinin yanında, kaynak temini konusunda da büyük ilerleme sağladıklarını anlatan Yahşi, 2013 Mayıs başında, 10 yıl vadeli 200 milyon dolarlık İkincil Sermaye Benzeri Murabaha Sukuk ihraçlarını başarıyla tamamladıklarını belirterek, 2013 içinde yurtdışı sermaye piyasalarından temin ettikleri fon toplamının 1 milyar doları aştığını söyledi.

Murabaha Sendikasyon Kredisi'nin Standard Chartered Bank, Emirates NBD, ABC Islamic Bank, Noor Islamic Bank ve Barwa Bank'ın liderliğinde, 15 ülkeden 23 bankanın katılımı ile sağlandığını belirten Yahşi, şöyle devam etti:

"Bu yıl ilk defa 1 yılın yanında 2 yıl vadeli murabaha sendikasyonu gerçekleştirilmiş ve toplam rakamın 135 milyon USD ve 98 milyon Euro'luk kısmı 2 yıl vadeli olarak temin edilmiştir. Geçen yıl gerçekleştirdiğimiz murabaha sendikasyonu işlemimizin maliyeti libor+ yüzde 2 ve vadesi 1 yıl iken, bu sene hem maliyet düşürülmüş hem de yarıdan fazlası için vade iki yıla uzatılmıştır. Bir yıl vadeli dilimin maliyeti libor+ yüzde 1, iki yıl vadeli dilimin maliyeti libor+ yüzde 1,35 olmuştur.

Albaraka, mevcut yurtiçi fon kaynaklarının yanında, her geçen gün daha da artan ve uluslar arası bankacılık faaliyetlerindeki başarısının bir göstergesi olan bu yurtdışı kaynaklı finansman enstrümanlarıyla büyümesine emin adımlarla devam etmektedir. Albaraka ailesi olarak özellikle, KOBİ'lere ve bireysel müşterilerimize daha yakın olabilmek için şubeleşme çalışmalarına önem veriyoruz. Gelecek 5 yıl içinde, her yıl ortalama 20 yeni şube açmayı planlıyoruz."

-"KOBİ'lerin finansmanında kullanılacak"

Soruları da yanıtlayan Yahşi, sendikasyonun ağırlıklı olarak nerelerde kullanılacağına dair soruya, Albaraka Türk'ün bir KOBİ bankası olduğunu belirterek, "Elde ettiğimiz kaynaklar daha çok KOBİ'lerin finansmanında kullanılıyor. Faaliyetlerimizde KOBİ'lerin yeri fazla olduğu için finansman ağırlıklı olarak KOBİ'ler için kullanılacak" dedi.

Fahrettin Yahşi, kredi maliyetlerininin sendikasyonu etkileyip etkilemediğine ve Fed kararı öncesi bunun yapılmasının daha iyi olabileceğine ilişkin bir soruya ise şöyle yanıt verdi:

"Kaynak maliyeti global ekonomideki gelişmelerden etkileniyor ama sağlamış olduğumuz kaynağın maliyeti uygun. Bugünün koşullarında iyi bir maliyet. Ekonomi ne kadar iyiye giderse fiyatlar o kadar uygun oluyor. Albaraka Türk KOBİ'lere önem veriyor. Bu yüzden önemli bir yüzde KOBİ kredilerine aktarılacaktır. Bankamızda KOBİ'lerin payının yüzde 55 civarında olması çok başarılı bir kredi politikamızın olduğu sonucunu ortaya koymaktadır."

Yahşi, kamunun katılım bankacılığına girmesine ilişkin ise sektöre yeni oyuncuların girmesinden yana olduklarını dile getirerek, "Sektörde rekabet artacak, böylece hizmetler artacak bunun destekçisiyiz. Kamu bankalarının bir iştiraki mi yoksa Hazine'nin bizzat kendi kurduğu bir banka şeklinde mi olur bilemiyorum. Hazinenin kendi bankası şeklinde bir modelin daha doğru olacağını düşünüyorum. Kamunun ağırlığının olması zaman zaman rekabeti bozucu etki yaratabilir, rekabeti bozmayacak bir modelle kamunun bu sektöre girmesini arzuluyoruz" ifadelerini kullandı.

Kuveyt Türk'le kurmakta oldukları şirketin hızla yol aldığını dile getirerek Türkiye'de yola çıkış noktasından kuruluş noktasına ulaşıldığı anda en hızlı bireysel emeklilik şirketi kuruluşunu gerçekleştirmek istediklerini bildiren Yahşi, 5-6 ay içerisinde Kuveyt Türk ile kuracakları bireysel emeklilik şirketinin ilk poliçesini kesmiş olacakları tahmininde bulundu.

Fahrettin Yahşi, toplantı sonunda sendikasyona katılan tüm bankaların temsilcilerine plaket takdim etti.

Kaynak: AA