Abd Başkanı Obama, Bm Kurulu'na Hitap Etti

ABD Başkanı Barack Obama, ABD ve İran arasındaki uzun geçmişe dayanan sorunların bir gecede aşılamayacağını ancak İran'ın nükleer meselesinin karşılıklı çıkar ve saygı çerçevesinde çözübileceklerine inandığını söyledi.

BM Genel Kurulu'na hitap eden Obama, İran'dan son dönemde gelen olumlu açıklamalara değinerek, İran ile diplomatik yolun denenmesi gerektiğini belirtti.

Obama, İsrail konusunda da İran ile anlaşmazlıkların bulunduğunu hatırlatarak, "İran'da rejimin değişmesini beklemiyoruz ve İran halkının barışçı nükleer enerji kullanma hakkına saygı duyuyoruz. Bunun yerine İran hükümetinin Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Antlaşması'na ve BM Güvenlik Konseyi kararlarına uygun biçimde sorumluluklarını yerine getirmesini istiyoruz" dedi.

68. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Obama, "Başarılı olabilmemiz için verilen sözlerin şeffaf ve doğrulanabilir eylemlerle pekiştirilmesi gerekiyor. Sonuç olarak şu anki yaptırımların nedeni, İran hükümetinin kararlarıdır. Bu sadece BM ve İran arasındaki bir mesele de değildir. Dünya, İran'ın daha önce sorumluluklarından kaçtığını gördü ve İran'ın yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyor" diye konuştu.

Obama, "Açık olmak gerekirse, Ruhani'nin daha ılımlı bir politika izlemek için İran halkından destek görmesi bize cesaret verdi. Ruhani'nin anlaşmaya varma yönündeki açıklamasından sonra, John Kerry'yi bu görüşmeleri yürütmesi için görevlendiriyorum. Bu görüşmeler AB, İngiltere, Fransa, Almanya, Rusya ve Çin ile yakın bir işbirliği içerisinde olacaktır" ifadelerini kullandı.

-Mısır-Filistin-İsrail-

ABD Başkanı, ülkesinin Mısır'a desteğinin devam etmesinin, bu ülkenin demokrasi konusundaki ilerlemelerine bağlı olduğunu belirtti.

Obama, "İleride ABD, geçici hükümet ile yapıcı ilişkileri devam ettirecek ancak desteğimiz Mısır'ın demokrasi yolundaki ilerlemelerine bağlı" dedi.

Mısır'da Muhammed Mursi'nin demokratik olarak iktiadara geldiğini belirten Obama, geçiş hükümetinin Mısır'daki baharın yanlış yöne gittiğini düşünen milyonlarca Mısırlı'nın ihtiyacına karşılık verdiğini söyledi.

Barack Obama, geçiş hükümetinin aynı zamanda basına, sivil topluma ve muhalif partilere kısıtlamalar getirerek kapsayıcı demokrasinin gereklerini yerine getiremediğini ifade etti.

Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın müzakereler için açık kapı bıraktığını ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun da siyasi mahkumları serbest bıraktığını hatırlatan Obama, Filistin devletinin kurulmasına yönelik isteğini "Çoğumuz risk almak zorunda kalacağız. İsrail'in ABD gibi dostlarının Filistin devletinin kurulmasına yönelik ihtiyacın farkında olması gerekir. Filistin'nin dostlarının da iki devletli bir çözümün yanında olması gerekir ve İsrail'in güvenliğinin öneminin bilincinde olması gerekir" şeklinde dile getirdi.

ABD'nin İsrail'in güvenliğinden asla vazgeçmeyeceğini ve bunun için tüm gücünü ortaya koyacağını ifade eden Obama, İsrail'in Filistin'deki işgalinin doğru olmadığını ancak bunun da bir an önce çüzülmesi gerektiğini de belirtti.

İran'ın nükleer programı ile İsrail-Filistin barışı meselesini çok önemsediklerini belirten Obama, bu iki meselenin çözülmesinin Ortadoğu'ya barış getireceğini ancak barışın ülkelerin kendi içindeki adaleti sağlamalarından da geçtiğini bildiklerini vurguladı.

Kaynak: AA