Menengiç Kahvesi Projesi İle Siirt Kendi Kahvesini Üretiyor

Siirt 56 Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Derneği’nin Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Başkanlığı ile Ulusal Ajans tarafından kabul edilen "Menengiç Kahvesi Yapıyorum İstihdamın Önünü Açıyorum" adlı projesi hayata geçti.

Menengiç Kahvesi Projesi İle Siirt Kendi Kahvesini Üretiyor
Siirt, proje ile kendi kahvesini üretiyor.
Siirt’te Tillo Bilim ve Kültür Günleri etkinliklerinde açılan el sanatları fuarında stant açan Siirt 56 Ürünleri Araştırma ve Geliştirme Derneği Başkanı Vehip Emrah, hammaddesi Siirt’te bulunan menengiç kahvesi üretimi ile bir ilki gerçekleştirdiklerini ifade etti.

Proje kapsamında ilk etapta 8 kişilik bir ekiple üretim yaptıklarını belirten Emrah, “8 aylık bir çalışma sonucunda 10 gencimize istihdam sağladık. Toplam maliyeti 4 bin 200 euro olan bu proje ile aynı zamanda istihdam sağladık. Ancak öncelikli kahvenin hammaddesi olan menengiç, Siirt’te bolca bulunuyor. Bu hammaddeyi işleterek ekonomiye kazandırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında istihdam edilecek gençlere menengiç kahvesi mesleğini öğretmekle başladık. Bu proje başarılı bir şekilde hayata geçti. Önümüzdeki aylarda daha kapsamlı bir proje yaparak Siirt’in kahvesini üreteceğiz. Tüccar veya yatırımcılar bu hammaddeyi Siirt’ten alıp işlemek suretiyle kendi sahalarında kahvesini yaparak piyasaya satıyor. Bunun önüne geçmek ve mevcut potansiyeli değerlendirmek istiyoruz. İstanbul Feshane’de ve bugün açılan el sanatları sergisinde kahvemizi tanıttık. Gayet rağbet gösterildi. Kahveyi içen bir kez daha tadına bakmak istedi” dedi

Standı gezip kahvenin tadına bakan Siirt Valisi Ahmet Aydın, kahvenin lezzetinin harika olduğunu ifade ederek, “Türkiye’de kahve severler Siirt’in menengiç kahvesinin tadına bakmalıdır. Eşsiz bir lezzete sahip olan menengiç ile kendi kahvemizi ürettik” diye konuştu

Koyu bir kahve tüketicisi olduğunu dile getiren Serdar Tekin adlı davetli ise, şu ana kadar hiç bu kadar güzel bir kahve tatmadığını söyledi.

Kaynak: İHA