Alaplı ve Gümeli Arıcılar Derneği Başkanı Tosun'un Açıklaması

Alaplı ve Gümeli Arıcılar Birliği Başkanı Hüseyin Tosun, "Bu yıl bal rekoltesi, zirai ilaçların ve sanayi gübrelerin fazla kullanılmasından dolayı düşük oldu" dedi.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 4 yıldır organik bal yetiştiriciliğiyle ilgili Alaplı Ziraat Odası'yla birlikte ortak çalışma yürüterek organik bölgeler oluşturduklarını söyledi.

Geçen yıl kovan başına 20 kilogram olan bal üretiminin bu yıl 15 kilograma düştüğüne dikkati çeken Tosun, şöyle konuştu:

"İlçemiz bir tarım bölgesidir. Yoğun olarak fındık ve bal üretimi yapılmakta olup arıcılılığa çok elverişli bölgedir. Ancak zirai ilaçların ve sanayi gübrelerin fazla kullanılması arılara zarar vermektedir. Bu yıl bal rekoltesi, zirai ilaçların ve sanayi gübrelerin fazla kullanılmasından dolayı düşük oldu. Gümeli beldemizde organik bal üretimiyle ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na 500 kovan için başvuruda bulunduk. Amacımız fındıktan sonra ikinci geçim kaynağı olan bal üretimini ilçemizde daha çok yaygınlaştırmaktır. Bununla ilgili çalışmalarımız devam edecektir."

Kaynak: AA