4. Küçükköy-sarımsaklı Halk Oyunları Festivali

Balıkesir’in Ayvalık ilçesine bağlı dünyaca ünlü Sarımsaklı plajlarıyla tanınan Küçükköy beldesinde, ‘4.Uluslararası Kültür ve Folklor Festivali’ önceki gün düzenlenen açılış kokteyli ile start aldı.

4. Küçükköy-sarımsaklı Halk Oyunları Festivali
Sarımsaklı’daki Aytaş Otel’de düzenlenen ve saat 21.00’da başlayan kokteylde; CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, Altınova Belediye Başkanı Asım Sürer, CHP Ayvalık İlçe Başkanı Cihan Şişman, CHP’li Balıkesir İl Genel Meclisi ile Ayvalık ve Küçükköy Belediyeleri Meclis Üyeleri, konuk ülke guruplarıyla çok sayıda vatandaş ve ilçede faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri hazır bulundu. Kongo Cumhuriyeti, Sırbistan, Bosna Hersek, Karadağ, Bulgaristan, Romanya, Slovenya, Hırvatistan ve Makedonya gibi ülkelerden katılan 14 halk oyunları ekiplerinin mini gösterileriyle gerçekleşen açılış kokteylinde konuşan Küçükköy Belediye Başkanı Mesut Ergin, yeşille mavinin kucaklaştığı Ayvalık coğrafyasında herkesi sevgiyle, dostlukla, barışla kucakladığını belirtti.

Barışın simgesinin zeytin dalı, Ayvalık ve Sarımsaklı’nın da zeytinin anavatanı olduğunu vurgulayan Ergin, konuk ülkelerin temsilcilerine yönelik yaptığı konuşmada, “Burası Sarımsaklı, burası Ayvalık, burası Ege, burası Anadolu, her köşesi destan dolu. Efsaneler ve uygarlıklar yurdu Anadolu’ya hoş geldiniz” ifadelerini kullandı. Ergin konuşmasında, “Bu gün farklı ülkelerden, farklı kıtalardan, farklı kültürlerden gelerek bizimle tek yürek olduğunuz için, dostluk şarkılarını aynı aşkla söyleyip, bu ezgileri danslarınızla resimleştirdiğiniz için, Ayvalık semalarını barış haresi ile taçlandırdığınız için hepinizi sevgiyle selamlıyorum. Bu gün Ege kıyılarında suyun iki yakasını, dağların arkasını, okyanuslar sonrasını buluşturduk burada. Dilimiz farklı, dinimiz farklı, rengimiz farklı belki de ama her birimizin kalbi dostça çarpıyor bu akşam, aynı coşkuyla. Başka dillerde söyleyeceğiz türküleri ama hepsi aşkı, dostluğu anlatacak. Farklı inançlar ile göğe açılan ellerin renkleri başka olsa da hepsi barışa umut olacak. Kavgalara karşı söyleyeceğiz barış türkülerini, savaşlara inat. Danslarımızda dostlarla kucaklaşıp, barışla buluşacak ellerimiz. Ve o eller kardeşliğe alkış olacak. Kardeş türküler suyun öte yakasında da yankılanacak. Bundan böyle de yeni dostluklara, tanışmalara, buluşmalara ev sahipliği yapması dileğiyle 4. Uluslararası Kültür ve Halk Dansları Festivaline şeref verdiniz. Herkese iyi eğlenceler dilerim” diye konuşarak organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçen Küçükköy’lü turizmci Cumhur Kısmet ve organizasyonda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Türkiye’yi Altınova Belediyesi Gençlik Merkezi Halk Oyunları ekiplerinin temsil edeceği Halk Dansları Topluluklarının gösterileri ve ünlü türkücü Yavuz Bingöl’ün de katılımıyla gerçekleşecek olan 4. Küçükköy-Sarımsaklı Uluslar arası Kültür ve Folklor Festivalinin açılış kokteyli öncesinde, konuk ekiplerin ülkelerine özgü şarkılar eşliğinde kendi aralarında yaptıkları danslarla dikkat çekti. Kendi ülkelerinin folklorik kıyafetleriyle rengarenk görüntüleri beraberinde getiren konuk halk oyunları ekip guruplarının; farklı dil, din ve ırka mensup olmalarına rağmen birbirleriyle kurdukları dostluk görülmeye değerdi.

“YURTTA BARIŞ, DÜNYADA BARIŞ”
22 Eylül’de başlayıp, 24 Eylül’de ünlü türkücü Yavuz Bingöl’ün konseri ile sona erecek olan festivalin açılış kokteylinde konuşan CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça ise, Küçükköy ve Sarımsaklı’nın da içinde bulunduğu bölgenin tarihin çeşitli dönemlerinde çok önemli buluşma noktalarından biri olduğunu vurgulayarak, “Bu yıl 4. sünü idrak ettiğimiz ve Küçükköy Belediye Başkanımızın büyük bir başarıyla burada bu kadar zengin ve farklı kültüre sahip insanları bir araya getirmesiyle ilgili ben, Türkiye barışına, dünya barışına ve evrensel barışa çok önemli bir katkı yaptığını düşünüyorum. Dünya insanlarının savaşları konuştuğu bu ortamda, değişik halkların insanlarının bir araya gelmesi hiç kuşkusuz birbirimizin farklılıklarına saygı göstererek, ama sevgiyi, hoşgörüyü, insanlığı öne çıkarmamız tamda insanların savaşı konuştuğu bu dönemde çok daha anlamlıdır. Bu ülkenin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, hayatının büyük bir kısmını savaş meydanlarında geçirdi. Ama barışla ilgili şu ilkeyi bıraktı; ‘Ülkelerin hayatı zorunlu bir felakete sürüklenmedikçe, savaş bir cinayettir’ dedi.

Bizde Türk halkı olarak, O’nun bize bıraktığı bu mirası ve ilkeyi şu veciz söz ile ifade ediyoruz. ‘Yurtta barış, dünyada barış’ Yaşasın insanların ve halkların kardeşliği diyoruz” diye konuştu.

GÖBEK DANSLARI NEFESLERİ KESTİ
Birbirinden güzel genç kızların ülkelerinin folklorik kıyafetleriyle renklendirdiği açılış kokteylinde, göbek danslarının yer aldığı gösteri bölümü büyük ilgi gördü. Sahnedeki dansçıların göbek dansını son derece başarılı bir şekilde sergilemeleri protokol üyeleri ve kokteyle katılanlar tarafından alkışlarla ödüllendirilirken, programın son bölümünde konuk ekipler arasında bulunan genç halk oyunları ekiplerinin güzel kızlarının güzellik yarışması formatında gerçekleşen gösterilerinin ardından hepsine Küçükköy Belediyesi tarafından hazırlanan katılım kupalarıyla teşekkür edildi.
Kaynak: İHA