'Düşler Akademisi', Birleşmiş Milletler'de Tüm Dünyaya Örnek Proje

Türkiye Vodafone Vakfı'nın engelleri kaldırmak adına geliştirdiği projelerinden "Düşler Akademisi", Birleşmiş Milletler'de tüm dünyaya örnek proje olarak tanıtılacak.

Vodafone açıklamasına göre, Türkiye Vodafone Vakfı'nın, Kalkınma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ve Alternatif Yaşam Derneği işbirliğiyle, engelli bireyleri topluma kazandırmak amacıyla hayata geçirdiği Düşler Akademisi, Birleşmiş Milletler'in "Engellilik ve Kalkınma" konulu toplantısı kapsamında, "Innovation Enables" etkinliğinde örnek proje olarak sunulacak.

Birleşmiş Milletler'in düzenlediği "Engellilik ve Kalkınma" konulu yüksek düzeyli toplantı kapsamında, Türkiye Cumhuriyeti Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın düzenleyeceği "Innovation Enables" etkinliğinin açılış konuşmasını Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin yapacak.

Etkinlikte, Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, örnek proje olarak Düşler Akademisi'ni anlatacak. Ayrıca, AYDER kurucusu Ercan Tutal da bir konuşma gerçekleştirecek.

- "Gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir ortam oluşturuyoruz"

Açıklamada görüşlerine yer verilen Türkiye Vodafone Vakfı Başkan Yardımcısı Gizem Keçeci, Vodafone Türkiye olarak, ticari ve sosyal yatırımlarını sürdürülebilirlik ekseninde ve bütünsel bir bakış açısıyla, çifte sorumluluk anlayışı içinde yönettiklerini belirterek, "Global bilgi birikimine sahip olduğumuz mobil iletişim teknolojilerinin, sadece abonelerimize avantajlı tarifeler ve kampanyalar sunmak yolunda değil, aynı zamanda uzun vadeli kalkınmaya destek olmak yolunda da büyük öneme sahip olduğuna inanıyoruz" ifadesini kullandı.

Türkiye Vodafone Vakfı aracılığıyla, kalkınmaya destek vererek, ülkede toplumun gelişmesine ve yaşam kalitesinin artmasına katkıda bulunduklarını vurgulayan Keçeci, toplumun tüm bireylerinin sosyal hayatta eşit şekilde var olmasını hedeflediklerini kaydetti.

Keçeci, sosyal hayatı ve sunduğu olanakları herkes için eşit oranda erişilebilir kılmak üzere çalıştıklarına da dikkati çekerek, "Kurumsal yaklaşımımızın engelli bireylere yönelik kanadını oluşturan Düşler Akademisi ile fiziksel ya da zihinsel çeşitli engellerden dolayı sosyal dışlanmışlık yaşayan gençlerimize yeni bir yaşam alanı sunuyor, önlerinde yepyeni kapılar açıyoruz. Böylece gençlerin kişisel gelişimlerine katkıda bulunan doğal bir ortam oluşturuyoruz. Bu çabalarımızın fark edilmesi ve tanıtılması açısından, New York'ta düzenlenecek 'Innovation Enables' konulu etkinliğe, Düşler Akademisi'ni örnek proje olarak dünyaya anlatmak üzere davet edilmiş olmak, bizim için gurur verici" değerlendirmelerini yaptı.

-Düşler Akademisi

Türkiye Vodafone Vakfı'nın desteğiyle 2008 yılında hayata geçen ve bugüne kadar 2 bini aşkın mezun veren Düşler Akademisi'nin öncelikli amacı, engelli vatandaşların sosyal yaşamda engelleri aşabilmelerini sağlamak ve yaşam kalitelerini ciddi ve kalıcı çözümlerle artırmak.

Düşler Akademisi'nde fiziksel, zihinsel, işitme ve görme engelli gençlerin yanında, kronik hastalık gruplarına ve yoksul-yoksun gençlere vokal, ritim, dans, film, fotoğraf, DJ'lik, enstrüman, resim, tasarım, yoga ve film atölyeleri ücretsiz olarak sunuluyor.

Düşler Akademisi projesi kapsamındaki çalışmaların etkisi ve verimliliği, hazırlanan "Sosyal Etki Raporu" ile ortaya konuldu.

Atölye değerlendirme sonuçlarına göre, hem eğitim ve eğitmenler hem de planlama açısından öğrencilerin yüzde 87,5'i olumlu geri bildirim verdi. Öğrenci anketlerinden, "Bu projeyle yaşamımda olumlu yönde birçok değişim oldu" sorusuna yüzde 90 oranında "evet" yanıtı alındı. Proje performansına yönelik paydaş geri bildirimlerinde, öğrenci ailelerinin yüzde 91,5'i projenin engelli ve dezavantajlı bireylere karşı önyargıyı kırmada destek olduğunu düşünüyor. Eğitmenlerin, gençlerin derse ilgileri konusundaki memnuniyetlerinin yüzde 90,75 ve gelişme potansiyellerindeki memnuniyetlerinin ise yüzde 88,75 oranında olduğu görüldü.

2008-2011 yılları arasında toplam 740 gönüllü başvurusu alındı. Üniversite, lise ve vatandaşlık programları çerçevesinde 73 engelli bireyle aynı sayıda gönüllü eşleşmesi yapıldı. Social Inclusion Band, kurulduğundan bu yana 35 konsere imza attı. "Düşler Kumpanyası" 4 oyun sergiledi. Atölye eğitimlerinin sağladığı maddi değer yaklaşık 1 milyon 479 bin 483 lira olarak gerçekleşti.

Kaynak: AA