İstatistik Formu Doldurmayan Firmaları Ceza Bekliyor

Türkiye İstatistik Kurumu tarafından, firmalara gönderilen "2012 Yılı İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Soru Kağıdı" ve 20 sayfadan oluşan "2012 Arz ve Kullanım Tablosu Soru Kağıdı" formlarını doldurmayanlar 2 bin 195 lira para cezasına çarptırılacak.

İstatistik Formu Doldurmayan Firmaları Ceza Bekliyor
TÜİK Bursa Bölge Müdürü Ünal Can, formların 10 gün içinde eksiksiz ve doğru doldurulması gerektiğini söyledi.

Muhasebeci ve mali müşavirler ise formları doldurmak için işverenden ekstra ücret talep etti.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bursa Bölge Müdürü Ünal Can, TÜİK Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Erol Başaran ve Yıllık İş İstatistiki Takım Sorumlusu Cemalettin Yıldız BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez'i ziyaret etti.

FORM DOLDURMAYAN İŞLETMEYE PARA CEZASI
TÜİK olarak, en son 12 sayfadan oluşan ‘2012 Yıllık İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Soru Kağıdı’ ve 20 sayfadan oluşan ‘2012 Arz ve Kullanım Tablosu Soru Kağıdı’ formlarını firmalara doldurulmak üzere gönderdiklerini açıklayan TÜİK Bursa Bölge Müdürü Can, 10 gün içerisinde doldurulması istenen bu soru kağıtlarının belirtilen süre zarfında doldurulmaması, eksik veya yanlış cevaplanması durumunda, ‘5429 Sayılı Türkiye İstatistik Kanunu’na göre; 2 bin 195 TL’lik idari para cezası uygulanacağını bildirdi.

BİR BEDEL BELİRLENMELİ
Makamına gerçekleşen ziyaretten memnun kaldığını söyleyen BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez ise görevde oldukları üç yıllık süre zarfında kurumlarla iyi ilişkiler sürdürmek ve üyeleriyle kurumlar arasında bir köprü vazifesi görmeyi arzuladıklarını kaydederek, “Biz bağcıyı dövmek değil, üzüm yemek istiyoruz. Görev süremizde de böyle bir bakış açımız olacak” dedi.

Konuşmasında, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından hazırlanan ve doldurulmak üzere firmalara gönderilen ‘2012 Yıllık İş İstatistikleri Sanayi ve Hizmet Soru Kağıdı’ ile ‘2012 Arz ve Kullanım Tablosu Soru Kağıdı’ formlarına da değinen BSMMMO Başkanı Sönmez, “En son Maliye Bakanlığı, ‘Mükellef Bilgileri Bildirimi’ diye bir form çıkardı. Maliye Bakanlığı, bu formu, angarya olmaktan çıkarmak için bir bedel ortaya koydu. Bu bedeli TÜRMOB ile bir araya gelerek, tartışarak belirlemesi gerekirdi. Bizim önerimiz, sizin çalışmanızla ilgili TÜRMOB ve TÜİK Başkanlığı arasında bir görüşme yapılarak, bir bedel belirlenebilir” diye konuştu.

DÖNÜP DOLAŞIP BİZE GELİYOR
Farklı farklı kurumların, meslek mensuplarından angarya olarak nitelendirdikleri işler talep ettiklerini de ifade eden BSMMMO Başkanı Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “İdarenin işverenden istediği her bilgi ve belge, dönüp dolaşıp mali müşavirlere iş yükü olarak geri gelmektedir. Bedelsiz yaptırılan ve küçük görülen en basit bir form doldurma işlemi bile, mali müşavirlerin ortalama mükellef sayıları dikkate alındığında oldukça zaman alan ve kapsamlı bir işe dönüşmektedir. Hem de bedelsiz bir şekilde! Bu işlere, cüzi miktarda da olsa bir bedel konması, meslek mensupları açısından bu işleri angarya olmaktan çıkartıp, ek bir gelir kaynağı haline dönüştürür. Konulan bedel cezanın yüzde 20’si oranında olabilir. Mali müşavirlerden rutin yaptığı işlerin dışında bir iş istenmesi halinde, bu bedel ödenmelidir.”
Kaynak: İHA