Bozkırın Yaylaları Açıklaması

Ankara'nın Çamlıdere ilçesi sınırlarında bulunan Benli ile Beypazarı'nda yer alan Eğriova yaylaları, şehir hayatının yoğunluğundan bunalan doğa severleri bekliyor.

Benli yaylası sakinlerinden İsmail Karalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede bulunan 6 köyde toplam 350 hane bulunduğunu belirterek, zaman zaman buraya kalmaya gelenlerle birlikte yaklaşık bin 500 kişinin yayladaki yerleşim birimlerinde ikamet ettiğini söyledi.

Her yıl mayıs veya haziran aylarında düzenledikleri şenliklerde, bölge sakinlerinin bir araya geldiğini aktaran Karalı, yayla sakinlerinden bir kısmının orman işlerinden, bir bölümünün ise hayvancılıktan geçimini sağladığını anlattı.

Ankara Orman Bölge Müdürü Mustafa Özkaya ise Çamlıdere Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Benli Şefliğinin, bölgeden yıllık yaklaşık 10 bin metreküp odun üretimi gerçekleştirdiğini ifade ederek, bunun yanı sıra yayla civarındaki ormanlarda gençleştirme bakımları yaptıklarını, bu sırada elde edilen odunlardan da ülke ekonomisine katkı sağladıkarverdiklerini belirtti.

Orman köylülerine hem ormancılık faaliyetleri kapsamına iş imkanı yarattıklarını hem de birtakım yardımlarda bulunduklarını anlatan Özkaya, Ankara Orman Bölge Müdürlüğü olarak, ağaçlandırma işlerinden 15 milyon lira, üretim işlerinden de 18 milyon lira olmak üzere orman köylülerine yıllık 33 milyon lira gelir sağladıklarını aktardı.

-Eğriova yaylası

Özkaya, Eğriova yaylasının ise Beypazarı ilçesine yaklaşık 50 kilometre mesafede bulunduğunu ve yayla içerisinde yapay bir göletin yer aldığını kaydetti.

Yaylaya ulaşım imkanının çok kolay olduğunu vurgulayan Özkaya, "Burası tam bir tabiat cenneti diyebileceğimiz, Ankara'nın güzide doğal harikalarından biri" dedi.

Yaylanın, yaklaşık bin 600 metre yükseklikte bulunduğu bilgisini veren Özkaya, bölgeye gelen yolların nisan ve mayıs aylarından aralık ayına kadar açık olduğunu dile getirdi.

Bölgedeki yolun büyük bir kısmının asfalt, çok kısa bir bölümünün ise stabilize olduğunu belirten Özkaya, yaylaya araçlarla çok rahat bir şekilde, gerek haftasonu gerek günübirlik gelip gezilebileceğini ifade etti.

Kaynak: AA