Şanlıurfa’ya 100 Milyon TL Değerinde Atık Su Arıtma Tesisi Kuruluyor

Şanlıurfa Belediyesi, ileri arıtma teknolojilerini içeren atık su arıtma tesisi yapmak için düğmeye bastı.

Şanlıurfa’ya 100 Milyon TL Değerinde Atık Su Arıtma Tesisi Kuruluyor
Yaklaşık 39 milyon 500 bin euroya mal olacak atık su arıtma tesisinin yüzde 92’sinin Avrupa Birliği hibesiyle gerçekleşeceği belirtildi.

Şanlıurfa eski havaalanı bölgesinde 168 dönümlük alanda atık su arıtma tesisinde elde edilecek su ile tarımsal sulama yapma imkanı da doğabilecek. Bir milyon nüfusa eş değer bir arıtma hacmi bulunan Şanlıurfa Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi için kanalizasyon suyunun arıtmaya getirilmesi için yaklaşık 25 kilometre ana kolektör hattı yapılacak.

Yaklaşık 3 yılda tamamlanması hedeflenen Şanlıurfa Atık Su Arıtma Tesisi’nin içerisinde ızgaralar, çöktürücüler, flatasyon, çamur arıtma, biyolojik ve kimyasal arıtma gibi üniteler yer alacak. Atık su Kontrol Yönetmenliğine göre tarımda kullanılabilecek düzeyde arıtılacak olan kanalizasyon suyunun derelere verileceği bu suyun derelerdeki tasarrufunun da Devlet Su İşleri’nin elinde olacağı bildirildi.

Atık su arıtma tesisinin çok önemli olduğunu söyleyen Şanlıurfa Belediye Başkanı Dr. Ahmet Eşref Fakıbaba, “Biz Atık su arıtma tesisinin yapımı için maliyetin yüzde 92’sini hibe alarak yapıyoruz. Şuan ihale aşamasındayız. Bu çok önemli bir büyük projemiz” dedi.

Kaynak: İHA