Adli Yıl Açıldı

Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, Hukuk Fakültelerinde gereğinden fazla öğrencinin eğitim kalitesini düşüreceğini söyledi.

Adli Yıl Açıldı
Çiftçi, 2013/2014 dönemi Adli Yıl açılışı nedeniyle hakim, savcı ve avukatlarla birlikte Atatürk ve Şehit Şerife Bacı Anıtı’na çelenk bıraktı. 2013/2014 Adli Yılı’nın hakimlere, savcılara ve tüm adalet teşkilatına hayırlı uğurlu olmasını dileyen Kastamonu Baro Başkanı Av. Mehmet Çiftçi, yönetim kurulu olarak bu göreve geldikleri günden bu tarafa hukukun, Kastamonu Adalet Teşkilatının ve mesleğin sorunlarının takipçisi olduklarını söyledi.

YARGIDA KISMİ DEĞİL KÖKLÜ ÇÖZÜMLER ÜRETİLMELİ
Siyasi iktidarın Türkiye’de çok ciddi bir hukuk reformu başlattığını vurgulayan Çiftçi, “Türk Medeni Kanunu, Ceza Kanunu, Ceza Usul Kanunu, Ceza İnfaz Kanunu, Medeni Usul Kanunu, Türk Ticaret Kanunu gibi neredeyse toplumun tamamını ilgilendiren kanunlarda değişiklikler yapmıştır. Yapılan yeni düzenlemelerle; yargılamanın hızlandırılması, evrensel hukuk kurallarına paralellik ve savunmanın güçlendirilmesi amaçlanmıştır. Yine aynı amaçla ve daha demokratik bir toplum düzeni oluşturmak amacıyla da yeni bir anayasa çalışması devam etmektedir. Yapılan yasal düzenlemelerdeki amaçlanan hedeflerde, belirli bir oranda başarı sağlanmıştır. Ancak, bir kısım düzenlemeler yetersiz, bir kısım düzenlemeler ise beklentinin tersine sonuçlar doğurmuştur. Örneğin, siyasi iktidar tutukluluk süresinin kısalması amacıyla bir kısım düzenlemeler yapmış ise de, bu düzenlemeler uygulamada maalesef aksi sonuçlara olanak sağlamıştır. Tüm toplumu ilgilendiren genel kanunlardaki bu tür aksaklıkların en kısa zamanda paket kanunlarla değil, bir bütün olarak ele alınması ve yeniden bir değerlendirmeye tabi tutulması gerektiği kanaatindeyiz. Adaletin tecellisi için verilen karar ne kadar doğru veya hukuka uygun olursa olsun vicdanlarda da, hukuksallığı ve meşruluğu kazanabilmesi için mutlaka ve mutlaka savunma makamının, iddia makamı karşısında en azından eşit düzeye getirilmesi gerekiyor. Yapılan yeni anayasa çalışmaları sırasında savunmanın anayasal statüye ve güvenceye kavuşturulması gerekiyor” diye konuştu.

YARGIDA KEYFİLİĞİN ÖNÜNE GEÇİLMELİ
Soruşturmanın gizliliği ve iletişimin tespiti kararlarının savunma mesleğinin elini kolunu bağlayan bir uygulama olduğuna işaret eden Çiftçi, “Gizlilik kararı örgütlü suçlar kapsamında yeniden gözden geçirilmeli, sağlıklı bir yapıya kavuşturulmalı, uygulamadaki keyfiliğin mutlaka önüne geçilmelidir. Özellikle telefon dinleme işlemleri adliye binası içerisinde ve savcı kontrolünde yapılmadır. Hangi tür suçlarla ilgili olarak ve hangi şartlar altında soruşturmanın gizliliğine karar verileceğinin ve hangi suçların örgütlü suçlar olduğunun ve çerçevesinin yasal olarak çizilmesi gerekmektedir” şeklinde konuştu.

GEREĞİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ EĞİTİM KALİTESİNİ DÜŞÜRÜR
Türkiye’de yüksek seviyede Hukuk Fakültesinin açıldığını ve bu yıl 26 bin öğrencinin Hukuk öğrenimine başlayacağına dikkat çeken Başkan Çiftçi, “Yaklaşık 80 bin olan avukat sayısı, bu veriye göre 4 yıl sonra en az 150-160 bin civarına ulaşacaktır. Bu anormal artışın, hakim, savcı ve avukat olacakların eğitim kalitesini düşüreceği bir hakikattir. Özellikle hiçbir sınava tabi tutulmaksızın, hiçbir şey olamazsam avukat olurum mantığı içerisinde hukuk eğitimi almak ve bu alana yönlenmek kabul edilebilir bir durum değildir. Bu nedenle, avukatlık mesleğinin layık olduğu yeri bulabilmesi açısından ve sosyal haklarına kavuşturmayı sağlamak bakımından, artık yeni bir avukatlık kanununa ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılacak yeni yasal düzenleme ile de; avukatlık mesleği sıkı bir sınava tabi tutulmalı, hatta noterler gibi, eczacılar gibi her baro bölgesinin avukat sayısı belirlenerek kota uygulaması başlatılmalıdır” şeklinde konuştu.

Her yıl olduğu gibi yeni adli yıla birçok sorunla girdiklerini belirten Çiftçi, bağımsız bir savunma bağımsız bir yargının, bağımsız bir yargı da, demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz temel taşı olduğunu kaydetti.

Kaynak: İHA