Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Yıldırım, İzmir'de

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, insanlık tarihinde sağlık ve tedavi çalışmalarının en önce başladığı şehir olan İzmir'in EXPO organizasyonu için de en iyi aday şehir olduğunu söyledi.

Bakan Yıldırım, Çeşme ilçesinde düzenlenen Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi 63. Bölge Komitesi'ne 53 ülkeden katılan bakan ve üst düzey yönecilere yönelik İzmir Valiliği tarafından İzmir Arena'da düzenlenen yemeğe katıldı.

Yıldırım, konuşmasında, konuk ülkelerin temsilcilerini İzmir'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, İzmir'in EXPO 2020 organizasyonu için yarışan kentlerden biri olduğunu hatırlattı.

EXPO 2020 için İzmir'in dışında 3 aday şehrin daha yarıştığını belirten Yıldırım, kasım ayındaki oylamada İzmir'in kazanmasını istediklerini vurguladı.

İzmir'in EXPO organizasyonu için en iyi aday şehir olduğunu söyleyen Bakan Yıldırım, "Çünkü insanlığın tarihinde sağlık ve tedaviyle ilgili en önce çalışmaların başladığı şehir İzmir'dir, Bergama'dır. Onun için İzmir EXPO'ya en layık şehirdir. İzmir tarih şehridir, kültürlerin kaynaştığı, buluştuğu şehirdir. İzmir, Avrupa'nın en doğusunda, Asya'nın en batısındaki bir şehirdir" dedi.

-İzmir'deki hastaneler

Türkiye'de ve İzmir'de son 10 yılda sağlık alanında çok büyük ilerleme yaşandığına değinen Yıldırım, İzmir genelinde 55 hastane olduğunu ifade etti.

Hastane sayısının önemli olduğunu ancak niteliğinin daha önemli görüldüğüne dikkati çeken Yıldırım, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Son 10 yılda İzmir hastanelerindeki yatakların nitelikleri otel kalitesine dönüştürülmüştür. Bebek ölümlerini binde 30'dan binde 10'a indiren gelişmeyi İzmir'de son 10 yılda yaşadık. Son 10 yılda İzmir'de yapılan sağlık yatırımlarının tutarı 1 milyar dolardır. İzmir Körfezi'nin kuzeyine ve güneyine ilave olarak 1 milyar dolarlık şehir hastanesi yapıyoruz. Bunların da kararını aldık. Bir tanesinin yapımına 1 ay içinde başlayacağız. Aslında buna bir hastane demek yeterli değil. Hastane içinde7 farklı hastane olacak. Adeta küçük bir sağlık şehri."

-İzmir'e 2,5 milyar dolarlık ulaştırma yatırımı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının İzmir'e son 10 yılda 2,5 milyar dolarlık altyapı ve yol yatırımı gerçekleştirdiğini ifade eden Bakan Yıldırım, Adnan Menderes Havaalanı'na günde 80 uçağın iniş yaptığını kaydetti.

Yıldırım, "Özetle herkes için sağlık, gelecek için daha güzel yollar. İşte EXPO 2020 İzmir'in teması budur. Dolayısıyla İzmir'in EXPO 2020 için seçilmesi için her şey düşünülmüştür. Sağlık bütün insanlık içindir, yollar bütün medeniyetler içindir" diye konuştu.

-Vali Toprak destek istedi

İzmir Valisi Mustafa Toprak da Türkiye'nin son 10 yılda sağlık alanında çok önemli bir dönüşüme ev sahipliği yaptığını, bu dönüşümün diğer ülkelerle de paylaşıldığını ifade etti.

Sağlık temalı EXPO'yu İzmir'in kazanması için her tür desteğin sağlandığını anlatan Toprak, "Devletimiz ve hükümetimiz 2023 vizyonu çerçevesinde İzmir'e 10 yılda 50 milyar dolarlık yatırım yapmayı taahhüde bağlamıştır" dedi.

EXPO 2020'nin gerçekleştirileceği kentin 27 Kasım'da Paris'te oylanacağını belirten Toprak, "Herkes için sağlık hedefimize ulaşmak için desteğinize ihtiyaç duyuyoruz. Desteğiniz için şimdiden teşekkürler" diye konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Direktörü Zsuzsanna Jakab da Türkiye'de son 10 yılda sağlık alanında çok büyük reformlar yapıldığını, bunları takdirle karşıladıklarını söyledi.

İlk kez sağlık temasıyla bir EXPO adaylığının söz konusu olduğunu dile getiren Jakab, "Herkes için sağlık sloganı Dünya Sağlık Örgütü'nün temelde sloganı olmuştur. İzmir, EXPO'yu kazanırsa o zaman dünyanın her ülkesindeki sağlık gelişimine katkıda bulunacaktır. Dünya Sağlık Örgütü bu girişimi her zaman destekleyecektir" şeklinde konuştu.

Bakan Binali Yıldırım, toplantının ardından İzmir Kent Hastanesinde tedavi gören Uzmar Denizcilik Şirketi sahibi Altay Altuğ'a "geçmiş olsun" ziyaretinde bulundu.

Kaynak: AA