CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu Balıkesir'de Açıklaması

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Tunceli'nin küçük bir köyünde doğan küçük bir ailenin, memurun çocuğu Kemal Kılıçdaroğlu, yetişti, okudu, geldi, CHP'ye genel başkan oldu. Cumhuriyet budur. Kayseri'de küçük bir esnafın oğlu Abdullah Gül'ün, gelip Cumhurbaşkanı olmasıdır. Fırsat eşitliği yaratır, Cumhuriyet" dedi.

Kılıçdaroğlu, partisinin Balıkesir'in Bandırma ilçesi Gençlik Kolları tarafından Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen "Gençlik Şöleni"nde, gençliğin, özgürlük, demokrasi, bağımsız Türkiye ve Mustafa Kemal Atatürk anlamına geldiğini belirterek, gençliğin, ülkenin geleceği, umudu ve dinamizmi olduğunu ifade etti.

Mustafa Kemal Atatürk'ün "Zorunlu olmadıkça savaş bir cinayettir" dediğini dile getiren Kılıçdaroğlu, "Neden savaşmak zorundaydık. Topraklarımız işgal altındaydı. Çıkın, dedik çıkmadılar. Onurumuzla savaştık, al bayrağımızı koruduk. O bayrağı şehit kanlarıyla süsledik. Ama savaştan hemen sonra Mustafa Kemal, 'yurtta barış dünyada barış' dedi.

Barış bu kadar önemli" diye konuştu.

Kılıçdaroğlu, ülkenin demir ağlarla örüldüğünü belirterek, "Okullar, fabrikalar kurdular, sata sata bitiremedikleri fabrikaları bu ülkeyi kuranlar yaptı. Sonra ne oldu? 1945, Merkez Bankası'nın kasasında 170 ton altın vardı. Geçmişini bilmeyen geleceği şekillendiremez. Geçmişimizi bileceğiz. Neler yaptığımız bileceğiz" ifadesini kullandı.

"Kendi uçağını, gemisi yapan, fabrikasını kuran devlet, nasıl oluyor da daha sonra borçlarını ödeyemez noktaya geliyor?" diye soran Kılıçdaroğlu, bu konuda düşünülmesi gerektiğini söyledi.

Bütün ülkelerle barış içinde yaşamak istediklerini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şöyle devam etti:

"Savaş, insanlığın redettiği bir şeydir. Barışın adresi, Türkiye Cumhuriyetidir. Barışı yeniden inşa edebilirsek, yeniden ayakları üzerinde duran, dünyada yalnızlaşmayan, sesi, sözü dinlenen ülkeyi yeniden inşa edeceğiz. Gücümüzle, bağımzsızlık ruhumuzla yeniden inşa edeceğiz. Biz üç büyük devrimde imzası olan partiyiz. Bir, Cumhuriyeti kurduk. Cumhuriyet çok önemlidir. Tunceli'nin küçük bir köyünde doğan küçük bir ailenin, memurun çocuğu Kemal Kılıçdaroğlu yetişti, okudu, geldi, CHP'ye genel başkan oldu. Cumhuriyet budur. Kayseri'de küçük bir esnafın oğlu Abdullah Gül'ün, gelip Cumhurbaşkanı olmasıdır. Fırsat eşitliği yaratır Cumhuriyet."

-"Birileri Cumhuriyeti küçümsüyor"

Kılıçdaroğlu, Cumhuriyeti korumanın, yediden yetmişe herkesin görevi olduğunu belirterek, "Birileri Cumhuriyeti küçümsüyor, tabelalardan Türkiye Cumhuriyeti'ni çıkarmak istiyor. Biz varken, gençlik, CHP varken kimsenin gücü onu oradan almaya yetmeyecektir" dedi.

CHP'nin ikinci devriminin, çok partili hayata geçilmesi olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, üçüncü büyük devrim olarak da CHP'nin, sosyal demokrasiyi ülkeye getirdiğini iddia etti.

Dördüncü büyük devrime CHP'nin öncülüğünde hep birlikte imza atılacağını ileri süren Kılıçdaroğlu, "Dördüncü büyük devrim, özgürlük ve demokrasi devrimi olacaktır. Herkesin düşüncesini özgürce açıklayabildiği, kimsenin inancıdan, kimliğinden ötürü ötekileştirilmediği, herkesin iş, aş sahibi olduğu, üniversitelerde özgürlük türkülerinin söylediği, gençlerin sokaklarda rahatlıkla eylem yaptığı Türkiye" diye konuştu.

Gençlerin "Gezi eylemleri"yle bunları dile getirdiğini öne süren Kılıçdaroğlu, "Tomalarla, palalarla, biber gazıyla üstüne gittiler, gençler yılmadı. Öldüler yine yılmadılar, yılmayacaklar, çünkü onlar Mustafa Kemal'in gençleri" ifadesini kullandı.

-"Müslüman dünyasında kan akmasını istemeyen partiyiz."

Kılıçdaroğlu, CHP olarak her zaman "yurtta barış dünyada barış" diyeceklerini, savaş çığırtkanlığı yapmayacaklarını belirterek, bu topraklarda, barış ve huzur içinde yaşanması için mücadele edeceklerini söyledi.

Türkiye'nin özgürlüğü ve demokrasiyi hakettiğini vurgulayan Kılıçdaroğlu, şunları kaydetti:

"Batılıların bize biçtiği kadar özgürlük ve demokrasi değil bizim ruhumuzda hissetiğimiz kadar özgürlük istiyoruz. Biz CHP olarak bağımsızlık ve özgürlükten yanayız. Alınterini savunan, insanlarımızı seven, yüreği zengin, düşüncesi, inancı ne olursa olsun herkesi kucaklayan, farklılıkları zenginlik olarak kabul eden bir partiyiz. Suriye'de, Irak'ta, Müslüman dünyasında kan akmasını istemeyen partiyiz. Biz dünyada barış olsun istiyoruz. Kardeş, kardeşi öldürmesin diyoruz. Radikal unsurları Türkiye'ye getirip, eline silah verip, cebine para koyup, 'git kardeşini öldür' diyen bir parti değiliz."

CHP lideri, ülkede yaşayan herkesin bütün günlerinin bayram olmasını istediklerini ifade ederek, annelerin çocuklarını güleryüzle, gönül rahatlığıyla okula göndermesini arzu ettiklerini söyledi.

Kaynak: AA