İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi

Trabzon'da, İç Güvenlik Sektörünün Sivil Gözetiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında tanıtım toplantısı düzenlendi.

Novotel'de düzenlenen toplantıya, Trabzon Valisi Abdil Celil Öz, İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Dr. Leyla Şen, Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche ile ilçe kaymakamları, belediye başkanları ve bazı kurum amirleri katıldı.

Toplantıda konuşan Vali Öz, proje ile geçmiş dönemde yapılan pilot uygulamlar sayesinde önemli bir mesafe alındığını belirterek, şunları söyledi:

"Proje, devletlerin varlığının ve demokratikleşmenin temel dayanağının tekrar gözden geçirilmesi ile modern kurallarla beraber analiz edilmesi esasına dayanıyor. Hepimizin bildiği gibi devlet mekanizmasının temeli, insanların can ve mal güvenliğini sağlamak esasıyla kurulmuştur. Ancak ilerleyen dönemlerde temel hak ve özgürlüklerin korunması, hukukun üstünlüğü ilkeleriyle bu süreç farklı boyutlarda devam etmiştir. Gelinen noktada Türkiye için bakıldığı zaman Avrupa Birliği sürecini de dikkate aldığımızda çeşitli normlar geliştirilmiştir. Bu tür projeler uzun vadeli projelerdir."

Vali Öz, geçmiş dönemlerde kendisinin Avrupa Birliği'nin bölgesel kalkınma ile ilgili projelerinde çalışma ve inceleme fırsatının olduğunu ifade ederek, "Sivil gözetimin bir farklı boyutu da mevzuat taraması dışında yerel katılımın sağlanmasıdır. Daha önceki illerde yapılan pilot uygulamalarda yerel güvenlik komisyonlarının oluşturulması ve bunların planlarının hazırlanması süreci bu projenin önemli bir hedefi. Önümüzdeki süreçte güvenlik hizmetlerinde de sivil katılım ve güvenlik komisyonlarının oluşması konusunda da bu projenin sonuçları yol gösterici olacaktır" dedi.

-Projenin amaç ve hedefleri

UNDP Demokratik Yönetişim Program Yöneticisi Dr. Şen ise projenin Avrupa Komisyonu tarafından finanse edildiğini ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı'nın teknik desteği ile yürütüldüğünü belirtti.

Projenin amaç ve hedeflerini sıralayan Şen, şunları kaydetti:

"Proje temel olarak demokratik haklar ile kişi hak ve özgürlüklerinin vatandaşlar tarafından kullanımının teminat altına alınması, İçişleri Bakanlığı ile vali ve kaymakamların kolluk kuvvetleri üzerinde var olan denetim ve gözetim yetkilerinin etkin bir şekilde kullanılmasını amaçlamaktadır. Proje, kolluk kuvvetleri ile sivil toplum kuruluşları arasında sivil gözetim kavramı üzerinde genel bir anlayış birliği oluşturmayı hedeflemektedir. Ayrıca İspanya, İngiltere ve Fransa örnek uygulamaları ile proje çıktıları kapsamında Türkiye'de etkin bir sivil gözetimin yasal çerçevesinin oluşturulması, iç güvenlik birimlerinin etkin bir biçimde denetlenebilmesi için İçişleri Bakanlığı'nın kurumsal kapasitesini artırmakta hedefler arasında yer almaktadır."

Konuşmaların ardından İller İdaresi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Gazi Levent Kurtoğlu ile Proje Baş Teknik Danışmanı Prof. Dr. Sebastian Roche, projeyle ilgili katılımcılara sunum yaptı.

Kaynak: AA