Tecrübe Eksikliği Olan İşsiz Gençlere Mesleki Deneyim Kazandırılıyor

Erzurum'da işbaşı eğitim programları kapsamında iş deneyimi olmayan işsiz gençlere Avrupa Birliği destekli verilen kurslarla mesleki tecrübe kazandırılıyor.

İŞKUR tarafından düzenlenen kurslarda genç işsizler, kuruma kayıtlı iş yerlerinde hem mesleki tecrübe hem de günlük 25 lira kazanıyor. Gençler, iş yerlerinde teorik bilgilerini pekiştirme fırsatı da buluyor.

Erzurum Çalışma ve İŞKUR Müdürü Ötügen, hayata geçirdikleri bu uygulamayla iş deneyimi olmayan genç işsizlere önemli fırsatlar sunduklarını söyledi.

İşsizliğin önündeki en önemli engellerden birinin tecrübe eksikliği olduğunu belirten Ötügen, bu fırsattan yararlanmak isteyenlerin kurumlarına başvurmasını istedi.

Programa katılanlara günlük 25 lira cep harçlığı ödemesi yaptıklarını, ayrıca sigorta primlerini de karşıladıklarını vurgulayan Ötügen, işsizlerin eğitimlerini İŞKUR'un yanı sıra kendilerinin de seçebileceği iş yerlerinde yapılabileceğiini söyledi.

En az iki çalışanı bulunan iş yerlerinin de programlardan yararlanmasının mümkün olduğuna dikkati çeken Ötügen, şöyle devam etti:

"İŞKUR'a kayıtlı olan ve 15 yaşını tamamlamış işsizler işbaşı eğitimi alabilir. Ayrıca katılımcıların işbaşı eğitim alacağı işverenlerle birinci ve ikinci derecede kan bağının bulunmaması ve iş yerinin son üç aylık kayıtlı ve kayıt dışı çalışanı olmaması gerekiyor. Katılımcılar 24 ay içerisinde en fazla 160 fiili gün işbaşı eğitim programında yararlanabilirler. Engelliler için ise işbaşı eğitim programının süresi 24 ay içerisinde 320 fiili gün olarak uygulanabiliyor. İşsizlerin yanı sıra işverenler de buldukları işsizleri işbaşı eğitim programıyla kendi iş yerlerinde yetiştirmek için bize başvurabilir. İşverenler program sırasında ve sonunda memnun kaldıkları katılımcıları kendi iş yerlerinde istihdam edebilecekler.''

Ötügen, mevzuatta yapılan değişiklik sayesinde artık öğrencilerin de mezuniyet öncesi işbaşı eğitim programlarından yararlanabileceğini belirterek, "Bu imkanlardan yararlanmak isteyen öğrencilerin zaman kaybetmeden en kısa sürede kurumumuza başvurması gerekiyor. Başvurusu alınan öğrencilerin istihdam açısından engel bir durumlarının bulunmaması halinde ikinci eğitim, açıköğretim ve yüksek öğretim gören tüm öğrenciler işbaşı eğitimi alabilecekler'' dedi.

Kaynak: AA