Hakkari Valisi Kalkan Yüksekova’da

Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, güven ve huzur ortamının devam ettirilmesi gerektiğini belirterek, “Bu huzuru bozmak isteyenlere fırsat vermemeliyiz. 30 yıldır bu coğrafyada huzur olmadığı için hizmetlerde gecikme oldu” dedi.

Hakkari Valisi Kalkan Yüksekova’da
Hakkari Valisi Necmettin Kalkan, beraberindeki İl Jandarma Komutanı Albay Yavuz Özfidan ile birtakım ziyaretler gerçekleştirmek üzere sabah saatlerinde Yüksekova’ya geldi. Vali Kalkan’ın Yüksekova ziyareti öncesi ilçede yoğun güvenlik önlemleri alındı. Vali Kalkan’ı Cengiz Topel Caddesi üzerindeki Oslo Oteli önünde Yüksekova Kaymakamı Yasin Tikdağ, İlçe Jandarma Komutanı Binbaşı Ramazan Yiğit, kurum amirleri ve vatandaşlar karşıladı. Vali Kalkan, kendisini karşılayanlarla tokalaşarak sohbet etti. Karşılamanın ardından Vali Kalkan ve beraberindekiler hükümet konağına geçerek ilçedeki kurum amirleriyle bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantı öncesi basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Vali Kalkan, Hakkari’nin en büyük ilçesinin Yüksekova olduğunu söyleyerek, Esendere Sınır Kapısı’ndaki çalışmaları yerinde görmek için Yüksekova’ya geldiğini söyledi.

Yüksekova’nın nüfus yoğunluğu ve ticari hacim olarak Hakkari’den daha çok gelişmiş olduğunu kaydederek, “Şüphesiz ki hem Esendere Sınır Kapısı hem de hükümetimiz tarafından açılması planlanan Derecik Sınır Kapısı önemli kavşak noktalarıdır. Yapımı devam eden havaalanı da Hakkari için son derece önemlidir. Bir talihsizlik yaşandı. Şırnak, Iğdır ve Bingöl havaalanlarıyla aynı tarihlerde ihale edilmesine rağmen bu bölgede çalışma yapan müteahhit arkadaşların iş makineleri terör örgütü tarafından yakılması sonucu bu havaalanı gecikti. Diğer illerden hem Ankara’ya hem de İstanbul’a ulaşım sağlanıyor. Açılan havaalanlarıyla vatandaşlarımız hem batıya hem de Avrupa’ya rahat bir şekilde seyahat edebiliyorlar. Bizler de Yüksekova’daki havalanın bitirilmesi için üstümüze düşen bütün görevi kurum ve kuruluşlarımızla beraber büyük bir kararlıkla takip ediyoruz. Önümüzdeki günlerde Ankara’da Ulaşım Bakanlığı yetkilileriyle görüşeceğiz. Bu havaalanının hızlandırılması noktasında üzerimize düşen neyse onu da yerine getireceğiz. Yüksekovalıyı iki saatte İstanbul’a ulaştırmış olacağız. Esendere Sınır Kapısı’ndaki modernizasyon çalışmaları önümüzdeki günlerde başlayacak. Yüksekova’da gümrük binalarının inşasına önümüzdeki günlerde İl Özel İdaresi olarak başlayacağız” dedi.

“30 YILDIR BU COĞRAFYADA HUZUR OLMADIĞI İÇİN HİZMETLERDE GEÇİKME OLDU”
Çözüm sürecine de değinen Kalkan, “Temennimiz ve gayretimiz odur ki bu huzur ortamı devam etsin. Bölge insanı, bu coğrafyada yaşayan insanlar hizmetin en iyisine kavuşmuş olsunlar. Şüphesiz ki bu hizmete ulaşması huzur ortamıyla doğrudan alakalıdır. Otuz yıldır bu coğrafyada huzur olmadığı için bu hizmetlerde gecikme oldu. Bingöl, Muş ve Van kabuğunu kırmış, sosyal yaşantı oldukça canlı ama, bu Yüksekova ve Hakkari’de bir parça daha geride. Dolayısıyla bunun sorumluluğu ve hükümlülüğü hepimizin üzerinde. Buradaki huzurun devamını bizler elbirliğiyle sağlarsak muvaffak oluruz. Huzur gelişmenin ve kalkınmanın en önemli unsurudur. Bir yerde huzur, güven ve istikrar varsa orada gelişme vardır. Para güvenli limanlara gider. Güvenli olmayan yerlere kimse gidip de yatırım yapmaz. Dolayısıyla huzurun devamı için hepimiz elbirliğiyle katkı sağlayacağız. Sokakta vatandaşlarımızla konuştuk esnaf ve çocuklarımız bizlerden iş istiyorlar. Haklı bir talep, ama buraya yatırım yapacak kişi de şunu istiyor. ‘Ben sermayemi yatırdığım yerde geri dönüşüm isterim’ diyor. Bu da onun en doğal hakkıdır. Dolayısıyla bu güven ve huzur ortamı sürdürülmelidir. İçimizde bu huzuru bozmak isteyenlere fırsat vermeyelim. Ama elbirliğiyle güç birliğiyle burayı daha yaşanır bir şehir haline getirelim” diye konuştu.

Toplantının ardından bazı işyerlerini ziyaret eden Kalkan, esnaflarla sohbet etti. Esnaf ziyareti sırasında bir manava giren Kalkan’ın alışveriş yapması ise dikkat çekti.

Esnaf ziyaretinden sonra Vali Kalkan ve beraberindekiler ilçeye bağlı Esendere beldesine geçerek Esendere Sınır Kapısı’nı ziyaret etti. Burada yeni kurulacak gümrük binaları hakkında bilgi alan Kalkan, çalışmaların hızlandırılması için de talimat verdi.

Ardından Yüksekova’ya dönen Vali Kalkan, gümrük müdürlüğü ve okul için tahsis edilen arazilerde inceleme yaparak ilçeden ayrıldı.
Kaynak: İHA