"Türkiye'de 'yaşlı Yaşam Köyleri Oluşturulmalı"

GAZİANTEP - ZERİN ÖZDİLEK - Medikal Turizm Derneği Başkanı Sinan İbiş, verimsiz tatil köylerinin küçük makyajlarla "yaşlı yaşam köyleri" haline getirilebileceğini söyledi.

İbiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin turizmde yeni dinamikler sağlayacak bir özelliğe sahip olduğunu belirtti.

Türkiye'nin doğası, zenginlikleri, kültürel değerleri, misafirperverliği ve her şeyden önemlisi genç nüfusuyla yaşlanan nüfusa ev sahipliği yapabileceğini vurgulayan İbiş, şunları kaydetti:

"Nitelikli hale getirilecek genç nüfus ve akademik birikimle yaşlıları eşsiz bakım hizmetleriyle kucaklayabiliriz. Ülkemizde olduğu gibi birçok dünya ülkesinde yaşlıların layık oldukları yaşam için yapılması gereken çok şey var. Bu anlamda ülkemiz, kendi yaşlılarının yanı sıra dünyanın yaşlılarına da ev sahipliği yapabilir. Bunun için yaşlıların aktif, sağlıklı ve mutlu yaşam olanaklarını referans alan yaşam alanlarının oluşturulması gerekiyor."

Gerek devlet, gerekse özel sektörün sunduğu "idealden uzak yaşlı bakım" işinin gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan İbiş, turizm ülkesi olan Türkiye'nin bu avantajını iyi kullanması gerektiğine işaret etti.

Gelecek yılın "yaşlı turizm yılı" olarak kabul edilebileciğini vurgulayan İbiş, "Verimsiz tatil köyleri küçük makyajlarla 'yaşlı yaşam köyleri' haline getirilebilir. Yatırım arayan iş adamlarına Türkiye'nin dört bir köşesinde yaşlıların yaşamlarına uygun alanlarda yatırıma yönelik teşvikler sağlanabilir. Hatta dünyada yaşlı bakımında aktör haline gelmiş işletmeler ülkemize davet edilebilir" şeklinde konuştu.

İbiş, yaşlı nüfusundaki artışla birllikte ülkelerin ve yerel yönetimlerin bu konuya ayırdığı bütçenin de artığını söyledi.

Yaşlı nüfusundaki artışın gelişmiş ülkelerde bile ekonomiyi tehdit eder boyutta olduğunu savunan İbiş, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ülkeler, yaşlı bakımındaki giderleri kontrol altına almak için alternatif çözüm arayışlarına gitmektedirler. Bu bakımdan başta Avrupa olmak üzere petrol ve Uzakdoğu'nun zengin ülkeleri bu konudaki pazarımız olabilir. Ayrıca 40 milyon turistten 35 milyar avro gelir elde eden Türkiye, 1 milyon yaşlı bakımından 70 milyar avro kazanabilir."

Kaynak: AA