"Kurutulmuş Bitki Müzeleri" Bilime Hizmet Ediyor

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel'den açıklama...

Bilimsel çalışmalarda kullanılmak üzere ait olduğu bölgelerden toplanan bitkiler kurutularak saklandıkları herbaryumlarda bilimsel çalışmalara kaynak oluyor. "Kurutulmuş bitki müzeleri" olarak da adlandırılan herbaryumlar Türkiye'nin bitki çeşitliliğini araştırmacıların hizmetine sunuyor.

Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Yücel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bitkilerin usulüne göre, bulunduğu araziden toplandıktan sonra kurutulup, saklandığı merkezlerin herbaryum olarak adlandırıldığını belirtti.

Herbaryumların bilimsel araştırmalarda referans kaynağı olduğunu ifade eden Yücel, şöyle konuştu:

"Doğada bitkileri herzaman aynı anda bulmak mümkün değil. Bazı bitkiler zaman içerisinde ya yok oluyor yada değişime uğruyor. Bitkiler, bilim dünyasını yavaşlatacak bu unsurlardan herbaryumlar aracılığıyla kurtulmuş oluyor. Bitki örneklerinin herbaryum denilen odalarda uluslararası litaratüre göre isimlendirilip muhafaza edilmesi, araştırıcıların aradıkları bitkiyi rahatlıkla bulup üzerinde gerekli bilimsel çalışmaları her daim yapılabilmesine imkan sağlıyor."

"Herbaryumlar bir ülkenin yada bir bölgenin bitki hafızasıdır" diyen Yücel, "Herbaryumlardaki bitki örneklerinden tarımla ilgilenen kurumlar, ormancılıkla ilgili faliyet gösteren, veterinerlikle ilgili araştırma yapanlar ve ziraat fakülteleri çalışanları da yararlanabilir. Bilimsel çalışma yapan öğrencilerimize de her zaman hizmet veren herbaryumlar ayrıca ulusal ve uluslararası düzeyde araştırma yapan bilim insanlarıda istifade edebilirler" ifadelerini kullandı.

Yücel, Anadolu Üniversitesi Fen Fakültesi Herbaryumu'nun uluslararsı standartlarda bir herbaryum olduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:

"ANES, uluslararası herbaryum indeksine kayıtlı ve tanımlanmış, teşhis edilmiş 20 bin bitki türünü bünyesinde bulunduran bir herbaryum. Uluslararası herbaryum olabilmek için gerekli şartları var. Biz bunları tamamladık ve bilim dünyasına buradaki çalışmalarla hizmet etmeyi amaçlıyoruz. Bitki sayımızda yeni bitkilerin tanımlanması ve bulunmasıyla artıyor. Eskişehir ve yakın çevresindeki bitki lokalitesine ait bitkiler ağırlıklı olsa da Türkiye'nin hemen hemen her yerinden örneklerimiz mevcut."

Kaynak: AA