'Bayram Sabahına Hafif Bir Kahvaltıyla Başlayın'

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyeni Zeynep Sivaslı, Ramazan ayında vücudun açlığa karşı bir savunma mekanizması geliştirdiğini hatırlatarak, rahatsızlık yaşanmaması için bayram sabahına muhakkak hafif bir kahvaltıyla başlanması gerektiğini söyledi.

'Bayram Sabahına Hafif Bir Kahvaltıyla Başlayın'
Ramazan ayında bir çeşit savunma mekanizması kuran vücudun eski haline dönmesinin zaman alacağını söyleyen Sivaslı, “Bu yüzden bayramın ilk gününden itibaren kısıtlamanın kalkması psikolojisi ile ikramları geri çevirememe durumu sağlık problemleri yaşamamıza neden olacaktır. Yaza denk gelmesi ile uzun açlık dönemi sonrası birden eski beslenme düzenine dönüldüğünde hazımsızlık, mide bulantıları, yorgunluk sorunları ile karşı karşıya kalabiliriz. Bunları düşünerek adım adım beslenmenin açılması gerekmektedir. Bayram sabahına kahvaltı ile başlanmalıdır ki, vücudumuzu erken saatlerde uyarabilelim ve metabolizma hızımıza katkı sağlayabilelim” dedi.

ŞERBETLİ TATLI YERİNE YAZ MEYVELERİ
Bayramda en büyük sıkıntının ziyaretlerdeki ikramlar olduğunu da hatırlatan Sivaslı, “Kültürümüzde ikramların içeriği oldukça zengin olmaktadır. Tüm ikramları bitirmeliyim düşüncesine kapılmaksızın her birinden azar azar tüketim sağlanmalıdır. Ziyarete gidildiğinde ikramın içeriğine müdahale edilemez ancak kendi ikramlarımızda dikkatli olabiliriz. Hamur işleri, şerbetli tatlılar yerine sütlü, meyveli hafif tatlıları ikram etmeliyiz. Yaz ve sıcaklık etkenini düşündüğümüzde, birbirinden lezzetli yaz meyvelerinden ikramda bulunmak hem kendimizin hem de misafirlerimizin sağlığına katkıda bulunur. Böylece posa tüketimi de sağlanmış olur. Özel diyetlere tabi tutulan kalp, tansiyon ve şeker hastaları gibi kronik hastalarda bayramın gelmesi ile diyetten uzaklaşabilirler, şeker ve şekerli ürünleri yoğun olarak tüketmeleri ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Riskli gruptaki hastalarımız, bayramda daha dikkatli olmalıdır” diye konuştu.

"BAYRAM ZİYARETLERİNE YÜRÜYEREK GİDİN"
Uzun açlık günlerinin ardından, bayramda aniden gelen yoğun beslenmenin, vücutta çeşitli etkileri olacağına da dikkat çeken Sivaslı, “Bu yüzden, özellikle bayramda, egzersiz yapmak çok önemli. Elbette ki egzersiz derken, bayramda kimsenin spor salonuna gidip çalışmasını ya da evde bu hareketleri yapmasını beklemiyoruz. Ancak bu, bayram boyunca hareketsiz yaşamayı gerektirmez. Yürüme mesafesinde ise ziyarete gidilecek yerlere araç kullanılmamalı, asansör değil merdiven tercih edilmelidir. Bu bile vücudun rahatlamasına ve metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olacaktır” dedi.

"ÇOCUKLAR ŞEKER YERİNE SÜTLÜ TATLILAR TÜKETMELİ"
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Diyetisyen Zeynep Sivaslı, “Çocuklar bayramın gelmesini en çok isteyen ve aslında en çok zarar görebilecek, riskli grubu oluşturmaktadır. Aşırı şekerli besinlerin, çikolatanın fazla miktarda tüketimi diş sağlığını olumsuz etkilemekte, mide ve bağırsak problemleri yaşamalarına neden olmaktadır. Öğün aralarında bu tarz ürün tüketimi açlığı baskılayacak ve ana öğünlerini atlamalarına neden olabilecektir. Büyüme ve gelişme döneminde oldukları için kalsiyum yönünden zengin sütlaç, muhallebi gibi sütlü tatlıları tüketmelerini sağlamak çocuklarınızın sağlığı için oldukça önemlidir” diye konuştu.

Kaynak: İHA