"hayalet" Ağlar Doğal Yaşamı Öldürüyor

ANTALYA - GÜÇ GÖNEL - Balıkçıların çeşitli sebeplerle su altında bıraktıkları ve pasif olarak avlanmaya devam eden "hayalet ağlar", hem ekolojiye hem de ülke ekonomisine zarar veriyor.

Su ürünleri avcılığı sırasında kaybedilen ya da kopan ağların denizde ve iç sularda avlanmaya devam etmesi, "hayalet ağ" olarak tanımlanıyor. Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Küçük Destek Programı Küresel Çevre Fonu kapsamında yürütülen bir rapora göre, dünyada her yıl 1 milyon deniz kuşu ve 100 binin üzerinde deniz memelisi, hayalet ağlar nedeniyle telef oluyor. Çoğunluğu sentetik olan ağ malzemeleri, 8-10 yıla kadar hayalet avcılık yapabiliyor.

Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu ve Yrd. Doç. Dr. Yaşar Özvarol, Kaleiçi Yat Limanı açıklarındaki iki noktaya dalış yaparak, hayalet ağları çıkardı. Yaklaşık 500 metre uzunluğundaki ağın çok sayıda deniz canlısının ölümüne neden olduğu görüldü.

Ağların arasında bir de deniz kaplumbağası iskeletine rastlandı.

Hayalet ağları toplama işini Yrd. Doç. Dr. Özvarol ile gönüllü olarak yapan Doç. Dr. Mehmet Gökoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çeşitli sebeplerle su altından çıkarılamayan ağların, pasif olarak avlanmaya devam ettiğine işaret etti.

-Foklar, kaplumbağalar ve yunuslara zararı büyük

Hayalet ağların ekolojiye büyük zararları olduğuna değinen Gökoğlu, ağların su altında uzun yıllar kalabildiğinin altını çizdi. Ağlara takılarak ölen deniz kaplumbağasını örnek gösteren Gökoğlu, şöyle konuştu:

"Hayalet ağların özellikle fok, kaplumbağa ve yunuslara çok büyük zararı var. Ağlara takılan balıkları bu gibi daha büyük canlılar yemeye geliyor, dolayısıyla yakalanıp ölüyorlar. Biz Akdeniz Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi olarak balıkçılara her zaman yardımcı oluruz. Ağları kendileri dalıp alamıyorlarsa bize haber versinler, o ortamdan ağlarını çıkarırız."

Gökoğlu, dünya kaynaklarının sonsuz olmadığını, en kötü tüketme şeklinin de hayalet ağlar olduğunu kaydetti.

Gökoğlu, ağların kendisinin de balıkçılar için ekonomik kayıp olduğunu vurguladı.

Kaynak: AA