Dünyanın ve Türkiye’nin Önemli Fizikçileri İyte’de

Uluslararası Teorik Fizik Merkezi (ICTP) ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) ortaklığında düzenlenecek olan “Fen ve Mühendislik Bilimlerinde Uluslararası İşbirliklerinin Rolü” konulu forum alanında uzman bilim adamlarını ağırlayacak.

Dünyanın ve Türkiye’nin Önemli Fizikçileri İyte’de
İYTE Kütüphane Gösteri Merkezinde 2 Eylül 2013 tarihinde yapılacak olan forum, bilimsel faaliyetlerdeki mevcut durum, belirlenen hedefler doğrultusunda yapılması gerekenler, alanlarında uzman bilim insanları ve akademisyenler tarafından ele alınacak. Çalıştay ile yurt dışından ve yurt içinden bir çok uzman; aynı platformda buluşturularak ülkenin bilimsel çalışmalara katkı sağlaması hedefleniyor. Üçüncü dünya ülkelerindeki bilimsel çalışmaları desteklemek amacıyla 1960 yılında Pakistanlı Nobel Ödüllü Bilim adamı Abdus Salam tarafından kurulan Uluslararası Teorik Fizik Merkezi ICTP, paneller, seminerler ve çalıştaylar düzenleyerek bu ülkelerdeki araştırmacılara, Nobel ödüllü bilim insanlarınca eğitim ve seminerler verilmesini sağlıyor. İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü ve ICTP ortak girişimleri sonucunda İYTE kampüsünde ikinci şubesini kurma hazırlıklarında olan ICTP sayesinde Nobel ödüllü bilim insanları herhangi bir ücret talepleri olmadan üniversite öğrencileri ile buluşarak; dersler, seminerler, konferanslar verecekler.

Bu bağlamda düzenlenecek forumda, başarılı projelere imza atmış isimler, ulusal ve uluslararası bilim, mühendislik işbirliklerini arttırma yolları gibi konularda sunumlar yapacak. Özellikle son günlerde akademik çevrelerde tartışılan bilim-teknoloji ilişkisi, yüksek öğretim sistemi, üniversite-sanayi işbirliği, Ar-Ge faaliyetleri gibi konuların farklı boyutlarla ele alınacağı çalıştayın alternatif çözümlerle gündeme gelmesi bekleniyor.
Kaynak: İHA