'türkiye’de 110 Bin İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanına İhtiyaç Var'

Malatya’da İris Akademi İşçi Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı ve Eğiticisi Cengiz Otlu, Türkiye’de 110 bin iş sağlığı ve güvenliği uzmanına ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, bu alandaki açığın eğitim ve verilen belgelerle giderilmeye çalışıldığını söyledi.

İşyeri güvenliği uzmanı bulundurma yükümlülüğü nedeniyle bakanlığın olurlarıyla iş sağlığı ve güvenliği eğitim merkezleri açıldığını bildiren Cengiz Otlu, “İş sağlığı ve güvenliği kanununda, tüm işyerleri, özel ve resmi işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurmak zorundadır. Her işveren, çalışanının güvenliğini sağlamakla yükümlüdür. Çalışanlarına verdiği malzemeleri kullanılıp kullanılmadığınız denetlemekle zorunludur. İşyerleri, çalışanlarına iş sağlığı ve güvenliği konusunda gereğini yapmakla yükümlüdür” şeklinde konuştu.

Türkiye’de yılda 2 bin 200 civarında ölümle sonuçlanan iş kazalarının meydana geldiğini vurgulayan Otlu, SGK’nın 2011 yılı istatistiğine göre, bin 654 kişi iş kazasından dolayı hayatını kaybetmiştir. Bu rakam, sanayimizin gelişmesiyle günde 6,5 civarında ölümle sonuçlanan iş kazaları meydana gelmektedir” ifadelerini kullandı.

“2012 Haziran’a kadar, Avrupa’da iş sağlığı ve güvenliği yasası olmayan Türkiye idi. Bu yasanın çıkmasıyla bu ayıptan kurtulmuş olduk” diyen Otlu, iş sağlığı ve güvenliği belgesini almak için bakanlığın onayladığı eğitim kurumları açıldığını söyledi.

Cengiz Otlu, “Bu eğitimlere katınlar, bakanlığın yılda 2 kez açtığı sınavlara girerek iş güvenliği uzmanı belgesi alıyorlar” şeklinde konuştu.

İş bulmakta zorluk çekenler için yeni bir iş alanı olan iş güvenliği uzmanlığının ekonomik katkısı da olduğunu bildiren Otlu, “Tüm mimarlar, teknik eğitim fakülteleri, mesleki eğitim fakülteleri, Fen Edebiyat Fakültesi’nin Fizik, Kimya ve Biyoloji mezunlarına da torba yasası ile birlikte uzman olma hakkı getirildi” dedi.

Kaynak: İHA