Orta Asya Müteahhitlik Pazarında Türk - Kore İşbirliği

Ekonomi Bakanlığı, Türk inşaat sektörünün üçüncü ülke firmalarıyla işbirliğine giderek yurtdışı pazarlardaki iş hacminin artırılmasına yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

Türk ve Japon firmalarının Irak pazarında işbirliğini sağlamak üzere geçen yıl gerçekleştirilen Forumun benzeri, 27 Ağustos 2013 tarihinde Türk ve Kore müteahhitlik firmaları ve finans kurumlarının bir araya gelmesiyle Orta Asya Cumhuriyetleri’nden Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’a yönelik olarak gerçekleştirilecek.
0Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK), Kore Kara, Altyapı ve Ulaştırma Bakanlığı ve Kore Uluslararası Müteahhitler Birliği tarafından 27 Ağustos 2013 Salı günü gerçekleştirilecek Foruma, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Kore Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Seoung-hwan Shuh katılacak. Forumda, Orta Asya Müteahhitlik Pazarında Kırgız, Özbek ve Tacik Hükümetlerinin önümüzdeki döneme yönelik alt ve üstyapı projelerinin ele alınması, söz konusu projelerin hayata geçirilmesine yönelik olarak Türk ve Kore müteahhitlik ve finans kurumları arasında işbirliği modellerinin şekillendirilmesi hedefleniyor. Büyük projelerin hayata geçirilmesinde finansman güçlükleri yaşayan Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’daki projelerde Kore ile yapılacak işbirliği, Türk müteahhitlerinin anılan ülkelerde sahip oldukları pazar payının artırılmasını sağlayacak.

Forum kapsamında, Kırgızistan ve Tacikistan kamu kurumlarından yetkililer, ülkelerinde önümüzdeki döneme yönelik olarak planlanan altyapı ve üstyapı yatırımları hakkında sunum yapacaklar. Forumda İslam Kalkınma Bankası, Asya Kalkınma Bankası Türk ve Kore EXIMBANK yetkilileri de kuruluşları tarafından Kırgızistan, Özbekistan ve Tacikistan’a yönelik olarak sunulan finans modelleri hakkında bilgi verecekler. Forum kapsamında, Türk ve Kore müteahhitlik ve teknik müşavirlik firmaları da ikili iş görüşmelerinde bulunacaklar. Foruma katılacak Kore firmaları arasında; Hyundai, Samsung, Daewoo, SK, Daelim, GS, POSCO, Ssangyong ve Pyunghwa gibi dünya müteahhitlik pazarında söz sahibi firmalar yer alıyor

Kaynak: İHA