En Yeni Bilgisayar ve Konsol Oyunları Köln'de Görücüye Çıktı

Bu yıl Almanya'nın Köln şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük bilgisayar oyun ve teknoloji fuarlarından olan '2013 GAMESCOM'da yeni oyun konsolları ve birçok oyun tanıtıldı.

Hali hazırda büyük hayran kitlesine sahip bazı oyunlarında merakla beklenen son sürümleri görücüye çıktı. Battlefield 4, Assasin's Creed 4, Need for Speed Rivals, Call of Duty, Batman ve FIFA gibi çok sayıda oyunun son sürümlerini deneyen oyun severler bu oyunları uzun zamandır beklediklerini ifade ettiler. Özellikle Diablo 3, Final Fantasy 15 ve Destiny gibi oyunlar da ziyaretçilerin favorileri arasında yer aldı. Çeşitli oyunlar için özel olarak dizayn edilen ekipman ve teknolojiler oyun severlere unutulmaz anlar yaşattı. Araba yarışları için özel olarak tasarlanan koltuklar, oyun keyfini arttırmak için geliştirilen kumandalar fuarda yer buldu.

Fuarda geçen yıllarda olduğu gibi konsollar ve PC'ler arasında da rekabet sürdü. Yıllık milyarlarca doları bulan oyun sektöründe giderek pastanın büyük kısmına hakim olan Xbox, Play Station ve Wii konsolları piyasaya sürmeden önce yeni sürümleri olan XboxOne, PS4 ve NintendoWii'yi ziyaretçilerin denemesi için hazır bulundurdu. Elbette bu yeni konsollar için hazırlanmış yeni nesil oyunlar da fuarda yerini aldı. Xbox Oyun Geliştiricisi Clint Bundrick konuyla ilgili açıklamasında, “XboxOne için geliştirdiğimiz yeni oyun 'Tank Dünyası'nı şu anda ziyaretçilere yeni konsolumuzla denetiyoruz. Çok büyük bir başarı yakaladığını söyleyebilirim. Bunun dışında yine konsollar için piyasaya çıkacak olan olağanüstü yeni oyunlar mevcut. Rise, FIFA ve Fordza gibi birbirinden iyi oyunlar geliyor. Ayrıca UBISOFT'un geliştirdiği Watchdogs ve Dead Rising 3 oyununu da kaçırmayın derim. Gerçekten en iyi oyun şudur demek artık çok zor çünkü konsolda herkes sınırları zorluyor. Bilgisayar oyunları oynayanlar için hiç bu kadar heyecan verici bir hal almamıştı. PC ile rekabet konusuna gelince evet tüm platformlarda her çeşit oyunun arttığını ve PC için de iyi oyunlar olduğunu biliyoruz ama gerçeği kabul etmek gerekirse konsollar artık piyasayı silip süpürüyor” şeklinde konuştu.

Fuarda ayrıca PC dünyasının da boş durmadığını görüldü.

Strateji ve FRP oyunlarının meraklıları kendileri için geliştirilen son teknoloji ve çok hızlı masa üstü bilgisayarlarında bu oyunları deneme şansı yakaladılar. League of Legends gibi çok sayıda oyuncunun aynı anda oynayabildiği kimi popüler strateji oyunları için de fuarda büyük yarışmalar düzenlendi.

Onlarca kişinin karşılıklı takımlar halinde aynı anda aynı oyun içerisinde bulunduğu turnuvalar dev ekranlarda yüzlerce kişi tarafından tezahüratlarla seyredildi ve profesyonel anlatıcılar tarafından izleyicilere aktarıldı.

PC platformlarında en büyük markalardan olan EPICGEAR firma temsilcisi Emmy Yi PC'de gelinen son noktayı ve iyi bir masa üstü oyun keyfi için gerekecek harcama hakkında, “Günümüzde masaüstü oyun teknolojileri olabildiğince kişiselleştirilmiş bir yapıya dönüştü. Her oyuncunun öncelikleri ve ihtiyaçları farklı olabiliyor. Dolayısıyla PC'de önceliklere göre bir ayarlama yapıyoruz ve bu şekilde sektörde lider olmayı hedefliyoruz. İyi bir masaüstü sistemi için mouse ve klavyenizin bile iyi ve farklı olması lazım. Örneğin ortalama bir PC faresi 16 dolardır ama iyi bir oyun faresi 80 dolara kadar çıkar ve iyi bir klavye için de 200 doları gözden çıkarmanız gerekir. Toplamda iyi bir sistem 1000-2000 dolar arasında bir maliyet tutar. Bu maliyet sizin sisteminizi ne derece kişiselleştirmek istediğinize bağlı olarak artabilir. Örneğin özel bir kasa dizaynı ve gösterişli bir soğutma sistemi isteyebilirisiniz çünkü artık yeni nesil PCler göze de hitap ediyor. Bu durum konsol oyunlarına göre daha pahallı olabilir ama konsollarda oynayamayacağınız PC oyunları var ve eğer strateji oyunları seviyorsanız PC bu iş için en iyi platform" dedi.

Tüm bunların yanı sıra fuarda ayrıca ilgi gören bir diğer şey de bilgisayar için geliştirilen tasarım programları ve 3D yazıcı teknolojileri oldu. Üç boyutlu çıktılar almanızı ve hareketli parçaları bile olan cisimler yaratmanızı sağlayan bu teknoloji birçok alanda en çok gelecek vaat eden şeylerin başında geliyor. Neredeyse hayal gücü ile sınırlı olan bu yeni yazıcılar henüz hala geliştirilmeye devam ediyor ve şimdilik biraz pahalı ancak çok yakın gelecekte ev tipi modellerinin piyasada yaygınlaşması ve fiyatlarının düşmesi bekleniyor. Fuarda bulunan model de bunlardan biri ve fiyatı 1700 Euro.
Kaynak: İHA