Öçk Bölgeleri’nin Röntgeni Çekiliyor

“Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi” kapsamında hazırlanan 17 teknik rapor, 5 Özel Çevre Koruma (ÖÇK) Bölgesi ve bir Tabiat Parkı ile ilgili detaylı ekonomik analizleri içeriyor.

Öçk Bölgeleri’nin Röntgeni Çekiliyor
Türkçe ve İngilizce olarak konunun uzmanlarınca hazırlanan raporlar, alanla ilgili bilgi sahibi olmak isteyenler için adeta birer hazine niteliği taşıyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü (TVKGM) ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Türkiye (UNDP Türkiye) tarafından yürütülen Türkiye’nin Deniz ve Kıyı Koruma Alanları Sisteminin Güçlendirilmesi Projesi kapsamında, 5 ÖÇK Bölgesi ve bir Tabiat Parkı ile ilgili olarak hazırlanan teknik raporlar, konuyla ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olmak isteyenlere geniş fırsatlar sunuyor.

PROJE SONUNA KADAR 20 RAPOR HAZIRLANACAK
Proje internet sitesinin yayınlar bölümünden (https://www.dka.gov.tr/YayinlarList.aspx?id=7) ulaşılabilen teknik rapor serisinde şu ana kadar hazırlanmış 17adet teknik rapor bulunuyor. Rapor sayısının, proje bitimine kadar 20’ye ulaşması planlanıyor.

TÜRKÇE VE İNGİLİZCE HAZIRLANDI
Proje kapsamında Türkçe ve İngilizce olarak konunun uzmanlarınca hazırlanan raporlar, proje bölgeleri olan Gökova, Datça-Bozburun, Fethiye-Göcek, Köyceğiz-Dalyan ve Foça ÖÇK Bölgeleri ile Ayvalık Adaları Tabiat Parkı hakkında detaylı ekonomik analizleri içeriyor.

Raporlar, deniz ve kıyı koruma alanlarında ekonomik analiz, balıkçılık sosyo-ekonomisi de dâhil olmak üzere sosyo-ekonomik araştırmalar, hassas alanların belirlenmesi, ekonomik prensiplerin planlamaya entegrasyonu, ?nansal sürdürülebilirlik, deniz araçlarından kaynaklanan kirleticilerin azaltılması ile alternatif geçim kaynaklarını kapsıyor. Konuyla ilgilenenler için adeta bir hazine değerine sahip raporlar ile mevcut kıyı ve deniz alanlarının daha etkin yönetimi ve öncelikle yeni kıyı ve deniz alanlarının kurulması için sorumlu kurumların ihtiyaç duyduğu iç yapı ve kapasitenin güçlendirilmesi hedefleniyor.

Raporlar, deniz koruma alanları planlama ve yönetim sisteminin etkin iş planlaması, yeterli etkin yönetim maliyeti ve gelir üretim düzeyine imkân vermesinin sağlanması için de değerlendirilecek. Öte yandan, kıyı ve deniz koruma alanlarının çok amaçlı kullanımı içinde ekonomik faaliyetlerin yönetimi ve düzenlenmesi için kurumlar arası koordinasyon mekanizmasının sağlanması da raporların katkı sağlayacağı bir diğer hedef olarak öne çıkıyor.
Kaynak: İHA