AB Bakanı Bağış: “AB’nin İçine Düştüğü Durum Düşündürücüdür”

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakareci Egemen Bağış, “AB insanlık tarihinin en kapsamlı demokrasi ve barış projesi iken Mısır da tecavüze uğrayan bir demokrasiye sahip çıkmayan bir AB kendi kendine çelişki içerisindedir.AB’nin şuanda içine düştüğü durum düşündürücüdür” dedi.

Ortaköy’deki çalışma ofisinde basın mensuplarıyla bir araya gelen Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, kendisine yöneltilen soruları cevapladı. Yaklaşan yerel seçimlere değinen Bakan Bağış, “Anayasamızda tüm vatandaşlarımızın seçme ve seçilme hakkından eşit şekilde yararlanması ile ilgili yapılan çalışmalar sonrasında yurtdışındaki vatandaşlarımızda artık gerek yerel, gerek Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde dünyanın dört bir yanındaki vatandaşlarımız bulundukları ülkelerdeki Türk başkonsolosluk veya Büyükelçiliğe başvurarak seçmen kaydını yaptırarak oy kullanabilecekler” dedi.

“AB’NİN ŞUANDA İÇİNE DÜŞTÜĞÜ DURUM DÜŞÜNDÜRÜCÜDÜR”
Mısır ve Suriye’de yaşanan katliamlara sesiz kalan AB’nin içine düştüğü durumu düşündürücü olarak nitelendiren Bakan Bağış, “Avrupa Birliği insanlık tarihinin en kapsamlı demokrasi ve barış projesi iken Mısır da tecavüze uğrayan bir demokrasiye sahip çıkmayan bir Avrupa Birliği kendi kendine çelişki içerisindedir. Avrupalı Bakanlar dengeli bir karar vermeye çalıştıklarını söylüyorlar. Bizde bir demokrasi merkezinin darbeye nasıl dengeli davranabileceğini haklı olarak sorguladık. AB’nin şuanda içine düştüğü durum düşündürücüdür” diye konuştu.

Mısır’da ve Suriye’de yaşanan vahşet karşısında Avrupa Birliği’nin ve batı medeniyetinin demokrasi münafıklığı dışında bir şey yapamadığını ifade eden Bağış, “Bizim oraları uyandırmamız gerektiği, oralarda vicdan tatiline çıkmış olanları artık görevlerinin sorumluluğunu hatırlatmamız gerektiği hassasiyetini gözlemledik. Bunun için Brüksel’de ofis açacağız” dedi.

“SURİYE DE 100 BİN KİŞİ DEVLET TARAFINDAN ÖLDÜRÜLDÜ”
Türkiye’de yaşanan Gezi Parkı olaylarıyla Suriye ve Mısır’da yaşanılanları kıyaslamanın Türkiye’ye çok büyük haksızlık olacağını vurgulayan Bağış, “Ülkemizde ufak tefek sorunlar yaşanmıştır ama Suriye de 100 bin kişi devlet tarafından öldürüldü. Mısır’da bir Cumhurbaşkanı kendi atadığı Genelkurmay Başkanı tarafından hapsedildi. Kendi atadığı Anayasa mahkeme başkanı kendi koltuğuna oturdu. Orada da maalesef binlerce insan katledildi” dedi.

“ALİ KORKMAZ’IN GÖRÜNTÜLERİ İÇİMİZİ PARÇALADI”
Eskişehir’de hayatını kaybeden Ali İsmail Korkmaz’ın görüntülerini gördüğünde içinin parçalandığını söyleyen Bakan Bağış, “Hiçbir insan böylesine bir vahşete duyarsız kalamaz. Gerçekten birçok bakan arkadaşım gibi bende o görüntülerden rahatsız oldum. Çünkü 19 yaşındaki bir evladın, gencin öylesine öldürürcesine saldırıya uğraması ve artık kendinden geçtikten sonra bile yerde yatarken hala gidip birilerinin kendisini tekmelemesi hiçbirimizin kabul edeceği bir şey değil. Yaş ve kuru karışıyor. Burada toplumsal güvenliği sağlaması gereken kişiler değil kendi kendine vazife icat edenlerin orada yaptığı bu girişimler tabii ki cezasız kalmamalıdır. Tabii ki onların üzerine gidilmeli ve bütün sorumlular mutlaka yargılanmalıdır” diye konuştu.

Gezi Parkı’na çıkanlara terörist muamelesi söyleminin kendisine ait olmadığını bu süreçteki söylemlerinin dezenformasyona uğratıldığını ifade eden Bakan Bağış, “Ben bu sözü öyle söylemedim. Bütün beklentileri yerine getirecek açıklamalar yaptıktan sonra hala gezi parkına gidenleri emniyet görevlilerimiz oradaki diğer terör örgütü mensuplarıyla karıştırabilir dikkatli olsunlar anlamına gelecek bir uyarımı kimileri çarpıtmaya kalktı. Sanki ben kendi vatandaşıma terörist demişim gibi bir intiba yaratmaya çalıştılar” dedi.

“PARTİM HANGİ GÖREVİ VERİRSE EN İYİ ŞEKİLDE YAPMAYA ÇALIŞIRIM”
Önümüzdeki yerel seçimlerde kendi adının farklı yerler için geçtiğini medyadan takip ettiğini belirten Bağış, “Benim herhangi bir göreve adaylığım söz konusu değildir. Ama partim, milletim bana hangi görevi verirse onu da en iyi şekilde yapmaya çalıştığım gibi bundan sonra yapmaya çalışırım” dedi.

Kaynak: İHA